Kategorie:
Winę za gastronomiczne upodobania kotów ponoszą receptory goryczy.
Naukowcy odkryli, dlaczego koty wykazują nadmierną wybredność w wyborze pokarmu. Powód leży w wyjątkowej wrażliwości receptorów, odpowiedzialnych za smak gorzki (koty nie czują smaku wielu potraw), a takie jedzenie jest dla nich odpowiednio nie smaczne. Wyniki badań zostały opublikowane w BMC Neuroscience.
Podczas eksperymentu naukowcy odkryli, że receptory kotów, odpowiedzialne za gorzki smak Tas2r38 i Tas2r43, pracują inaczej niż u człowieka. Na przykład fenylotiokarbamid (PTC) i propylotiouracyl (PROP) - ich struktura molekularna jest podobna do brokuł i brukselki.
Naukowcy ustalili, że receptory zwierząt są za wrażliwe, albo za słabe lub w ogóle nie reagują. Tas2r43 słabo działał na aloiny, ale wykazywał zwiększoną wrażliwość na najbardziej gorzkie substancje tj. denatonium.
Według naukowców, receptory, które identyfikowały słodki smak, zniknęły u kotów w toku ewolucji. Urodzone drapieżniki w zasadzie nie mają potrzeby rozróżnienia tej palety smaków w przeciwieństwie na przykład do roślinożernych zwierząt.
Skomentuj