Naukowcy wyjaśnili, dlaczego koty mają tak wybredne nawyki żywieniowe

Winę za gastronomiczne upodobania kotów ponoszą receptory goryczy.

 

 

 



Naukowcy odkryli, dlaczego koty wykazują nadmierną wybredność w wyborze pokarmu. Powód leży w wyjątkowej wrażliwości receptorów, odpowiedzialnych za smak gorzki (koty nie czują smaku wielu potraw), a takie jedzenie jest dla nich odpowiednio nie smaczne. Wyniki badań zostały opublikowane w BMC Neuroscience.

 



Podczas eksperymentu naukowcy odkryli, że receptory kotów, odpowiedzialne za gorzki smak Tas2r38 i Tas2r43, pracują inaczej niż u człowieka. Na przykład fenylotiokarbamid (PTC) i propylotiouracyl (PROP) - ich struktura molekularna jest podobna do brokuł i brukselki.

 



Naukowcy ustalili, że receptory zwierząt są za wrażliwe, albo za słabe lub w ogóle nie reagują. Tas2r43 słabo działał na aloiny, ale wykazywał zwiększoną wrażliwość na najbardziej gorzkie substancje tj. denatonium.

 



Według naukowców, receptory, które identyfikowały słodki smak, zniknęły u kotów w toku ewolucji. Urodzone drapieżniki w zasadzie nie mają potrzeby rozróżnienia tej palety smaków w przeciwieństwie na przykład do roślinożernych zwierząt.

 


 

Brak oceny

Odpowiedzi

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
To jest zabezpieczenie przed wpisami botów i spamerów.
                                 _  _   
| || |
_ __ ___ _ __ ___ ___ | || |_
| '_ ` _ \ | '_ ` _ \ / __| |__ _|
| | | | | | | | | | | | | (__ | |
|_| |_| |_| |_| |_| |_| \___| |_|

Wprowadź kod wyrażony w formie ASCII