Lekarze: marchew zmniejsza ryzyko raka piersi

Regularne spożywanie marchwi może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka piersi nawet o 60 %. Warzywo zawiera beta-karoten, głównego bojownika przeciwko komórkom nowotworowym. Ten bardzo użyteczny związek znajdziemy również w szpinaku, papryce czerwonej i mango.

 
 
 
 
 
Brytyjscy naukowcy przeprowadzili badanie na grupie 1500 kobiet, które ucierpiały z powodu raka oraz 1500 zdrowych niewiast. Specjalistów interesowała dieta pacjentów i ich morfologia krwi (mierzono poziom beta-karotenu, witaminy C, likopenu i innych związków roślinnych).
 
 
 
Jak się okazało, kobiety, które aktywnie spożywają pokarmy bogate w beta-karoten, o 40-60% mniej spotykają się z negatywnym - estrogenem raka piersi. 
 
 
 
Naukowcy zorientowali się, że beta-karoten powoduje działania przeciwnowotworowe.
 
 
 
Brak oceny

Odpowiedzi

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
To jest zabezpieczenie przed wpisami botów i spamerów.
          _            __     __
| | \ \ / /
__ _ | |_ __ __ \ \_/ /
/ _` | | __| \ \ / / \ /
| (_| | | |_ \ V / | |
\__, | \__| \_/ |_|
__/ |
|___/
Wprowadź kod wyrażony w formie ASCII