Lekarze: marchew zmniejsza ryzyko raka piersi

Regularne spożywanie marchwi może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka piersi nawet o 60 %. Warzywo zawiera beta-karoten, głównego bojownika przeciwko komórkom nowotworowym. Ten bardzo użyteczny związek znajdziemy również w szpinaku, papryce czerwonej i mango.

 
 
 
 
 
Brytyjscy naukowcy przeprowadzili badanie na grupie 1500 kobiet, które ucierpiały z powodu raka oraz 1500 zdrowych niewiast. Specjalistów interesowała dieta pacjentów i ich morfologia krwi (mierzono poziom beta-karotenu, witaminy C, likopenu i innych związków roślinnych).
 
 
 
Jak się okazało, kobiety, które aktywnie spożywają pokarmy bogate w beta-karoten, o 40-60% mniej spotykają się z negatywnym - estrogenem raka piersi. 
 
 
 
Naukowcy zorientowali się, że beta-karoten powoduje działania przeciwnowotworowe.
 
 
 
Brak oceny

Odpowiedzi

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
To jest zabezpieczenie przed wpisami botów i spamerów.
                        _    _ 
| | | |
__ _ ____ __ __ | |__| |
/ _` | |_ / \ \ / / | __ |
| (_| | / / \ V / | | | |
\__, | /___| \_/ |_| |_|
| |
|_|
Wprowadź kod wyrażony w formie ASCII