Lekarze: marchew zmniejsza ryzyko raka piersi

Regularne spożywanie marchwi może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka piersi nawet o 60 %. Warzywo zawiera beta-karoten, głównego bojownika przeciwko komórkom nowotworowym. Ten bardzo użyteczny związek znajdziemy również w szpinaku, papryce czerwonej i mango.

 
 
 
 
 
Brytyjscy naukowcy przeprowadzili badanie na grupie 1500 kobiet, które ucierpiały z powodu raka oraz 1500 zdrowych niewiast. Specjalistów interesowała dieta pacjentów i ich morfologia krwi (mierzono poziom beta-karotenu, witaminy C, likopenu i innych związków roślinnych).
 
 
 
Jak się okazało, kobiety, które aktywnie spożywają pokarmy bogate w beta-karoten, o 40-60% mniej spotykają się z negatywnym - estrogenem raka piersi. 
 
 
 
Naukowcy zorientowali się, że beta-karoten powoduje działania przeciwnowotworowe.
 
 
 
Brak oceny

Odpowiedzi

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
To jest zabezpieczenie przed wpisami botów i spamerów.
  ______   _____    _______   ____  
|____ | | __ \ |__ __| |___ \
/ / | | | | | | __) |
/ / | | | | | | |__ <
/ / | |__| | | | ___) |
/_/ |_____/ |_| |____/

Wprowadź kod wyrażony w formie ASCII