Kategorie:
Naukowcy odkryli, że dzikie szympansy nie są obojętne wobec alkoholu. Podczas trwających siedemnaście lat badań, biolodzy wielokrotnie byli świadkami, jak małpy chętnie poiły się sfermentowanym sokiem z palm.
Obserwacje prowadzono w Gwinei, donosi portal Softnex i wielokrotnie odnotowano, że naczelne występowały w pijackim stanie. Spożywanie palmowego soku odbywało się zwykle w większej grupie towarzyszy.
Według szacunków ekspertów, niektóre szympansy wypijały 85 ml alkoholu, a więc mniej więcej tyle, ile zawiera butelka wina. Podtrute zwierzęta szybko układały się do spania.
Mieszkańcy Gwinei przyczepiają do pni palm pojemniki na sok, który po fermentacji przemienia się w wino palmowe. Miejsca te są chętnie odwiedzane przez szympansy, które żują liście palmowe do konsystencji gąbki i zanurzają je w wyżej wymienionych pojemnikach, aby pozyskać napój.
Skomentuj