Biolodzy odkryli u dzikich szympansów skłonności do alkoholu

Naukowcy odkryli, że dzikie szympansy nie są obojętne wobec alkoholu. Podczas trwających siedemnaście lat badań, biolodzy wielokrotnie byli świadkami, jak małpy chętnie poiły się sfermentowanym sokiem z palm.

 

 

 



Obserwacje prowadzono w Gwinei, donosi portal Softnex i wielokrotnie odnotowano, że naczelne występowały w pijackim stanie. Spożywanie palmowego soku odbywało się zwykle w większej grupie towarzyszy.

 



Według szacunków ekspertów, niektóre szympansy wypijały 85 ml alkoholu, a więc mniej więcej tyle, ile zawiera butelka wina. Podtrute zwierzęta szybko układały się do spania.

 



Mieszkańcy Gwinei przyczepiają do pni palm pojemniki na sok, który po fermentacji przemienia się w wino palmowe. Miejsca te są chętnie odwiedzane przez szympansy, które żują liście palmowe do konsystencji gąbki i zanurzają je w wyżej wymienionych pojemnikach, aby pozyskać napój.


 

Brak oceny

Odpowiedzi

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
To jest zabezpieczenie przed wpisami botów i spamerów.
          _______   _    _  __      __
|__ __| | | | | \ \ / /
_ _ | | | |__| | \ \ / /
| | | | | | | __ | \ \/ /
| |_| | | | | | | | \ /
\__,_| |_| |_| |_| \/

Wprowadź kod wyrażony w formie ASCII