Zmodyfikowany chleb poprawia krążenie krwi i zdrowie naczyń

Kategorie: 

Źródło: tg

Naukowcy z University of Reading i Rothamstead Institute for Agricultural Research dodali do zwykłego chleba enzym powszechnie stosowany w przemyśle napojów, aby zwiększyć pożywność codziennej żywności. Okazało się, że otrzymany w ten sposób pieczywo znacznie poprawia ukrwienie i stan naczyń krwionośnych.

 

Jak stwierdzono w czasopiśmie Clinical Nutrition, osoby, którym podano smak zmodyfikowanego chleba w ramach eksperymentu, poprawiły krążenie krwi - w takim samym stopniu, w jakim poprawiło się to w przypadku jagód. Sekret tkwi w kwasie ferulowym, którego poziom w chlebie z dodatkiem określonego enzymu jest pięć razy wyższy niż w zwykłym chlebie.

 

W celu praktycznego sprawdzenia wartości odżywczej powstałego chleba naukowcy zorganizowali badania kliniczne, w których wzięło udział dziewiętnastu młodych mężczyzn o dobrych wskaźnikach zdrowotnych. Po spożyciu suplementowanego pieczywa uczestnicy istotnie zwiększyli poziom kwasu ferulowego, a jednocześnie na krótki czas poprawili stan naczyń i krążenie.

 

Ponadto naukowcy postanowili wyjaśnić, czy te ulepszenia naprawdę zależą od suplementu diety w pieczywie, a nie od stopnia nasycenia tego ostatniego błonnikiem pokarmowym.

 

Naukowcy przetestowali dwie grupy kontrolne uczestników. Jedną grupę poproszono o wypróbowanie chleba z niską zawartością błonnika, ale z dodatkiem w postaci enzymu, a drugą - chleba z dużą zawartością błonnika, ale już nieuwzględnionego w dodatku.

 

W wyniku badań naukowcy byli przekonani, że to właśnie kwas ferulowy, który okazał się bogaty w pieczywo o zmodyfikowanym składzie, odpowiada za poprawę ukrwienia i pracy oraz stan naczyń krwionośnych. Naukowcy zauważyli, że enzym dodany do chleba został już zatwierdzony przez komisje żywności, więc mają nadzieję, że producenci chleba wkrótce zaczną go używać w produkcji.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj