Złote rybki produkują alkohol, aby utrzymać ciepło

Kategorie: 

youtube.com

Biolodzy odkryli absolutnie unikalny mechanizm produkcji alkoholu u rybek. Rybki beztlenowo przekształcają kwas mlekowy, wytwarzając etanol, aby nie zamarznąć w zimnej wodzie. Alkohol dyfunduje do otaczającej wody przez skrzela i w ten sposób stworzenia unikają niebezpieczeństwa gromadzenia się kwasu mlekowego w organizmie.

 



Według doniesień naukowych, mechanizm produkcji etanolu w organizmie odkryli naukowcy z Uniwersytetów w Oslo i Liverpoolu. Badacze tłumaczą, że wytwarzanie  kompozycji alkoholi umożliwiają rybkom specjalne białka, bezpośrednie substraty metaboliczne, które tworzą strukturę zawierającą etanol.



Taki mechanizm pozwala na zwiększenie temperatury ciała nie tylko u małych rybek, ale również u karpi. Zdaniem specjalistów, stężenie kompozycji, zawierającej etanol u rybek, może być większe niż 50 mg na 100 ml.



Naukowcy wiedzieli o osobliwych zdolnościach przeżycia udomowionych złotych rybek i ich dzikich krewnych (karasi i karpi) od lat osiemdziesiątych. Podczas gdy ludzie i większość kręgowców umierają w ciągu kilku minut bez tlenu, ww. ryby są w stanie przetrwać miesiące dzieki tej umijętności w lodowatych warunkach w stawach i jeziorach w północnej Europie.
 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj