Kategorie:
Powstał stereotyp, że ziemniaki są produktem szkodliwym. Dietetyk Duane Mellor z University of Aston w Wielkiej Brytanii obalił mit. W rzeczywistości ziemniaki są bardzo zdrowe i zalecane do spożycia.
Przejadanie się jest niebezpieczne, bo to oznacza nadmiar kalorii. Korzyści i szkody, pochodzące z warzyw korzeniowych zależą od metody gotowania. Jeśli ziemniaki są spożywane z umiarem w pożywieniu, organizm otrzyma cenne witaminy i składniki odżywcze. Dwayne Mellor opowiedział o tym. Wymienił sześć powodów, dla których ziemniaki są uważane za zdrowy produkt.
Dietetyk twierdzi, że jeden średniej wielkości kartofel uzupełnia 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, a także witaminę B6, która jest niezwykle ważna dla normalnego funkcjonowania organizmu. Niewiarygodne, że 1 ziemniak to ¼ dziennej wartości pirydoksyny.
Zalecane jest spożywanie pieczonych ziemniaków, bo zawierają one potas, który jest niezwykle ważny dla normalnego funkcjonowania serca. Z kolei cholina, zawarta w ziemniakach, wpływa na metabolizm węglowodanów, uczestniczy w budowie komórek, rozszerza naczynia krwionośne. Pod względem ilości tej substancji ziemniaki ustępują jedynie mięsie i soi. W ziemniakach jest skrobia, która chroni żołądek i jelita.
Warto również zauważyć, że ta roślina okopowa może kiełkować na wszystkich kontynentach. Jest niedroga i dostępna przez cały rok. Można ją jeść na surowo, gotować, smażyć, piec. Podsumowując, jest to wyjątkowe jedzenie, które zawsze powinno być na stole.
Skomentuj