Wasabi to „zielone złoto” japońskich producentów dotkniętych pandemią

Kategorie: 

Źródło: youtube.com

Jeśli jadłeś sushi, prawdopodobnie próbowałeś wasabi. Była to raczej sztuczna wersja, która według japońskich producentów daleka jest od ich „zielonego złota”.

 

 

W przeciwieństwie do pikantnej neonowej mieszanki znanej wielu miłośnikom kuchni japońskiej, która w rzeczywistości jest zrobiona z chrzanu, prawdziwy wasabi ma bladozielony kolor i złożony, lekko pikantny smak.

 

Jednak nawet w Japonii nie jest to zwykły posiłek. Dzieje się tak, ponieważ korzeń jest bardzo trudny w uprawie, a przez to drogi, ponieważ większość z nich jest przejmowana przez pośredników.

 

„Najważniejszym warunkiem jest obfitość krystalicznie czystej wody” - tłumaczy 62 - letni Yoshihiro Shioya, wyciągając korzeń wasabi z bagnistej gleby swojej bujnej zielonej farmy w górach półwyspu Izu w prowincji Shizuoka.

 

„Konieczne jest, aby temperatura wody utrzymywała się przez cały rok w przedziale od 10 do 15 stopni Celsjusza” - dodał Shioya, którego rodzina uprawia wasabi w tym regionie od siedmiu pokoleń.

 

Cierpliwość jest kluczem do sukcesu, każda kultura wasabi może potrzebować roku, a nawet osiemnastu miesięcy, aby dojrzeć na dużych sztucznych tarasach, które służą celowi.

 

„Woda wypływa ze szczytu góry, który ma wbudowane tarasy pokryte warstwami kamyków i piasku. Wszystko jest naturalnie czyszczone i filtrowane”- wyjaśnia Yasuaki Kohari z Izu Agricultural Cooperative.

 

Gotowe długie korzenie, owinięte okrągłymi zielonymi liśćmi, zbiera się ręcznie. Liście są usuwane, a korzeń, znany jako kłącze, jest transportowany w koszach. Około połowa z 550 ton świeżego wasabi wyhodowanego w Japonii w zeszłym roku pochodzi z Shizuoki, na południowy zachód od stolicy Tokio. Tam wasabi rośnie naturalnie i od wieków jest wykorzystywane w lokalnej kuchni.

 

Legenda głosi, że był szczególnie kochany i spopularyzowany przez siedemnastowiecznego szoguna Ieyasu Tokugawę, władcę wojskowego i jednego z unifikatorów Japonii. Obecnie kupowany jest głównie w pierwszorzędnych restauracjach w Tokio i Osace.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj