Kategorie:
Dwóch naukowców z Nowosybirskiego Akademgorodok, tj. Nikołaj Baranow i Oksana Afanasjewa, przypadkowo stworzyli wódkę, która nie powoduje kaca. Informuje o tym kanał Telegram Mash Siberia.
Naukowcy podjęli próbę stworzenia leku dla pacjentów z cukrzycą drugiego stopnia na bazie porostów, które są zjadane przez renifery. Ta roślina ma zdolność usuwania toksyn z organizmu. Następnie naukowcy zaczęli dodawać oligosacharydy wyizolowane z rośliny do różnych płynów, w tym do wódki.
Powstały napój zachował swoją siłę, ale stracił szkodliwe właściwości. Tak więc jego działanie po zatruciu zmniejszyło się aż dwudziestokrotnie, a toksyczne działanie alkoholu dwa do trzech razy i sześć razy zmniejszyło się tempo powstawania uzależnienia od alkoholu.
Naukowcy zamierzają skupić się na badaniu właściwości porostów reniferowych w korygowaniu zaburzeń metabolicznych w cukrzycy. Jeśli chodzi o produkcję wódki, to, jak tłumaczą, „kwestia przyszłości”.
„W tym celu trzeba się odpowiednio przygotować, aby można było to zrealizować w prawdziwym życiu” - podsumowali rosyjscy badacze. Wcześniej brytyjski dietetyk Sian Baker określił żywność i napoje, które pomagają zwalczać kaca.
Zdaniem eksperta najskuteczniejszym sposobem zapobiegania ciężkiemu kacowi jest picie dużej ilości wody, najlepiej z dodatkiem cukru i soli. Należy to zrobić po każdym drinku. Pomocne jest również wcześniejsze wypicie mleka lub jogurtu.
Skomentuj