W Rosji dobrali się do bobrów – Rosjanie produkują kiełbasę z tych zwierząt

Kategorie: 

http://silverlj.livejournal.com/145583.html?thread=11540399

Autor, publikujący na portalu Lifejournal, pisz, iż kupił i spróbował kiełbasę z bobra.

 

 

 



„Bóbr, jak bóbr. Smakuje, jak mięso krokodyla, a może nie? Te zwierzęta żyją w wodzie, jak ryby. Przy okazji widziałem inne dziwne produkty, prawdopodobnie powstające kosztem większości zwierząt, żyjących w Matce Rosji. Ale bobry? ... Nie spodziewałem się, że są jadalne. Ciekawe, kto następny ucierpi z powodu źle pojętej polityki Putina?” – napisał Rosjanin.

 



Mięso bobra ma jednak znakomite właściwości kulinarne i było uważane niegdyś za delikates, a zwłaszcza jego tylne nogi. W Polsce przed dwustu laty powszechnie przyrządzano dania z ogona bobra, gulasze, kotlety i pasztety. W ostatniej dekadzie zwiększyła się populacja tych zwierząt w naszym kraju, więc być może łatwiej będzie można pokosztować, jak przed wiekami, bobrzego mięsiwa w różnym wydaniu.
 

Ocena: 

3
Średnio: 3 (1 vote)



Skomentuj