Kategorie:
Buraki są uważane za bardzo przydatne warzywo, ale w przypadku niektórych chorób lepiej odmówić ich spożywania. Komu więc mogą zaszkodzić buraki?
Buraki są znane ze swoich właściwości poprawiających kondycję mięśni, utrzymujących napięcie, chroniące przed wzrostem ciśnienia i nadciśnienia. Istnieją jednak przeciwwskazania dla ludzi, którzy cierpią na zapalenie żołądka o wysokiej kwasowości.
Buraki zwiększają ilość kwasu solnego w soku żołądkowym, a jeśli jesz surowe buraki w obecności zapalenia żołądka o wysokiej kwasowości, „może to powodować poważne, a nawet nieodwracalne szkody”. W takiej sytuacji możliwy jest nie tylko ból brzucha i długotrwałe leczenie, ale także operacja.
Kolejna cecha buraków - burak zawiera dużo cukru. Z tego powodu nie powinien go stosować osoby z cukrzycą i stanem przed cukrzycowym.
Ze względu na zdolność buraków do wzmocnienia działania przeczyszczającego, może być on niepożądanym produktem dla osób podatnych na zaburzenia jelitowe i biegunkę.
W przypadku kamicy, buraki mogą również zaszkodzić. Spowalniają usuwanie soli z organizmu. W związku z tym zwiększa się prawdopodobieństwo obrzęku, a także procesów zapalnych i bólu w stawach.
Burak wpływa również na problemy związane z nerkami. Zawiera substancje, które prowadzą do tworzenia się kamieni w tym narządzie.
Skomentuj