Trzymaj jedzenie z dala od much. Te owady są znacznie bardziej niebezpieczne niż nam się wydaje

Kategorie: 

Źródło: tg

Mucha, która chociaż na chwilę przysiadła do jedzenia, może nam poważnie zaszkodzić. Te pospolite owady mogą przenosić poważne choroby zakaźne, takie jak cholera, czerwonka i dur brzuszny. Muchy, szczególnie dokuczliwe latem, są nie tylko irytujące, ale też znacznie groźniejsze niż nam się wydaje.

 

 

 

Przeciętna mucha przenosi dwiescie różnych rodzajów szkodliwych bakterii. Dzięki tysiącom maleńkich włosków na nogach bakterie muchy szybko przechodzą na żywność, co według Rona Harrisona, entomologa i eksperta od zwalczania szkodników, może stanowić poważne zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Muchy przenoszą tak poważne choroby zakaźne, jak cholera, czerwonka i tyfus.

 

Muchy przyciągają substancje słodkie, przejrzałe owoce i rozlane słodkie napoje, a także zepsute jedzenie i kał. Mucha często ląduje w takich miejscach. Wystarczy, chwila, aby owad usiadł na jedzeniu, które zamierzamy spożyć i mamy do czynienia z poważnym zagrożeniem.

 

Muchy prawie zawsze wymiotują jedzeniem, na którym siedzą. Zdaniem ekspertów dzieje się tak dlatego, że muchy to owady, które nie mogą gryźć, więc wrzucają do pokarmu enzymy trawienne, aby je rozpuścić, a następnie połknąć.

 

Eksperci radzą, że ilekroć zauważymy muchę na jedzeniu, należy odmówić zjedzenia przynajmniej tej części, na której siedział owad. Wytnij tę część i wyrzuć ją. Będzie bezpieczniej i unikniesz uszczerbku na zdrowiu.

Ocena: 

4
Średnio: 4 (1 vote)



Skomentuj