Szwajcarskie prawo zabrania gotowania żywych homarów

Kategorie: 

youtube.com

Zwierzęta morskie muszą zostać ogłuszone, zanim zostaną zabite. Wiosną tego roku w życie wejdą nowe przepisy dotyczące ochrony praw zwierząt.

 



Szwajcarscy ustawodawcy wprowadzają zakaz gotowania żywych homarów w przyszłym miesiącu w obawie, że stworzenia mogą odczuwać ból. W Szwajcarii homarów nie można przechowywać w stanie zamrożonym. Część obszernego ustawodawstwa, dotyczącego ochrony zwierząt, wejdzie w życie już 1 marca br.



Według nowych przepisów przyjętych przez rząd w środę, żywe skorupiaki, w tym homary, nie mogą być już transportowane w lodzie lub w lodowatej wodzie. Gatunki wodne należy zawsze przechowywać w ich naturalnym środowisku. Skorupiaki muszą zostać ogłuszone, zanim zostaną poddane obróbce.



Według szwajcarskiego RTS, wstrząsy elektryczne lub „mechaniczne zniszczenie" mózgu będą jedynymi akceptowanymi metodami ogłuszania. Reformy prawdopodobnie zdenerwują branżę gastronomiczną, biorąc pod uwagę, że restauracje będą musiały modernizować swoje kuchnie, aby uwzględnić nowe praktyki, informuje szwajcarska gazeta Tages Anzeiger.



Naukowcy argumentowali, że morskie skorupiaki, takie jak homary, prawdopodobnie odczuwają ból, będąc gotowanymi na śmierć, ponieważ posiadają wyrafinowane systemy nerwowe. Szwajcarzy zaostrzają przepisy dotyczące ochrony zwierząt w kraju alpejskim. Przepisy mają również na celu walkę z nielegalnymi hodowlami szczeniąt i urządzeniami automatycznymi, które karzą psy za szczekanie. Ustawodawstwo określa również warunki umieszczania chorych lub rannych zwierząt, a organizatorzy publicznych wydarzeń ze zwierzętami będą ponosić odpowiedzialność za ich dobrostan.
 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj