Sensacja: ryby uznano za niebezpieczne dla zdrowia

Kategorie: 

youtube.com

Uczeni Scripps Institution of Oceanography odkryli, że ryby, które zostały złowione w wodach zanieczyszczonych mogą powodować zatrucie organizmu. Lekarze zalecają, aby ludzie spożywali ryby z pewnych źródeł, a w niektórych przypadkach lepiej odmówić takiego jedzenia. Głównym powodem, dla którego ryby mogą prowadzić do zatrucia, są ich siedliska.

 



W zanieczyszczonych wodach ryby otrzymują dużą porcję substancji szkodliwych i przechowują je w masie mięśniowej – zwykle przez dłuższy czas. Chodzi głównie o pestycydy, a także materiały ogniotrwałe i produkty ropopochodne. Toksyny niszczą ludzkie ciało, a człowiek nie jest na to odporny. Niebezpieczne substancje rozpraszają się wraz z krwią stopniowo po całym organizmie.



W ciele ryb gromadzi się wiele metali ciężkich. Im starszy osobnik, tym większe prawdopodobieństwo skażenia. Na przykład, rtęć może prowadzić do bezpłodności zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Ponadto, rtęć powoduje przewlekłe zaburzenia czynności jajników.



Ryby są także niebezpieczne, ponieważ są nośnikiem wielu poważnych chorób. Zawierają dużą liczbę mikroorganizmów. Niewłaściwa obróbka cieplna prowadzi do zakażenia ludzi. Naukowcy uważają też, że szkodliwe składniki znajdują się w mięsie i produktach mlecznych, co jest szczególnie groźne dla dzieci. Jeśli matka karmiąca spożywa produkty mleczne, ryby i mięso, to może prowadzić do zatrucia niemowlaka. Ostatnio nie zaleca się też w żywieniu stosowania nadmiernie kwasów tłuszczowych, gdyż zakłócają one pracę trzustki, a przedawkowanie kwasów tłuszczowych omega–3, może wywołać problemy z nadnerczem. Z kolei fosfor z ryb jest raczej zły przy trawieniu z uwagi na brak wapnia.



Ale ryby mają też pozytywny wpływ na organizm. Naukowcy z University of Macau udowodnili z kolei, że powinny one być obowiązkowym daniem w diecie osób cierpiących na tę chorobę Alzheimera. Specjalne kwasy tłuszczowe omega-3 stymulują poprawę funkcji mózgu. Kwas ten można oczyszczać mózg z resztek na poziomie komórkowym. Ostatnie badania potwierdziły również korzystne działanie kwasów tłuszczowych na traumatyczne uszkodzenia mózgu, zaburzenia układu nerwowego oraz bezsenność.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj