Kategorie:
Eksperymenty wykazały, że wystarczył prosty dodatek selenu do diety zwierząt i mikroorganizmów, aby zapobiec negatywnym skutkom tłustej diety, a także znacznie wydłużyć ich żywotność. Jest bardzo prawdopodobne, że podobne wyniki można osiągnąć u ludzi.
Grupa naukowców ze Stanów Zjednoczonych szukała prostego sposobu zapobiegania otyłości i wczesnemu starzeniu się, który pozwoliłby ludziom zachować zwykłą dietę zamiast ścisłej diety. Wiedzieli, że ograniczenie spożycia aminokwasu metioniny w diecie jest sprawdzonym sposobem na wydłużenie życia wielu organizmów, w tym ssaków. Ponadto ostatnie badania wykazały, że wpływ ograniczenia metioniny na oczekiwaną długość życia prawdopodobnie utrzyma się u ludzi.
„Z jednej strony ludzie mogą ćwiczyć ograniczanie metioniny, na przykład stosować dietę wegańską, ale takie podejście nie jest dobre dla wszystkich” - wyjaśniają naukowcy.
Zamiast tego zaczęto szukać sposobów, które miałyby podobny efekt, ale bez ograniczeń dietetycznych. Kluczem do opracowania tego podejścia było zrozumienie, że ograniczenie metioniny powoduje obniżenie poziomu regulującego energię hormonu IGF-1. Naukowcy wiedzieli z poprzednich badań, że suplementacja selenem obniża poziom IGF-1 u szczurów, więc zaczęli badać jego właściwości w walce z otyłością i w zwiększaniu długowieczności.
W pierwszym etapie eksperymentów podzielili myszy na trzy grupy. Dawka z pierwszej grupy zawierała normalną ilość metioniny, druga - ograniczoną ilość metioniny, a w trzeciej grupie gryzonie otrzymały normalny poziom metioniny i dodatkowo suplement selenu. Okazało się, że suplementacja selenem całkowicie zabezpieczyła przed nagłym przybieraniem na wadze i odkładaniem się tłuszczu, podobnie jak u myszy z ograniczoną zawartością metioniny.
Analizując markery metaboliczne we krwi badanych zwierząt, naukowcy zaobserwowali dramatyczny spadek poziomu hormonu IGF-1 i hormonu leptyny, który kontroluje spożycie pokarmu i wydatek energetyczny. Oznacza to, że spożycie selenu powoduje większość, jeśli nie wszystkie objawy ograniczenia metioniny. Naukowcy rozpoczęli pracę z drożdżami, aby ocenić wpływ selenu na długość życia. Wcześniej wykazali, że ograniczenie metioniny wydłużyło ich żywotność, a teraz chcieli się dowiedzieć, czy selen może dawać podobne rezultaty. Okazało się, że tak.
Tym samym drożdże hodowane na pożywce z dodatkiem selenu wydłużyły swoją żywotność o 62%.
„Nasza praca dostarcza dowodów na to, że krótkoterminowe podawanie organicznych lub nieorganicznych źródeł selenu zapewnia wiele korzyści zdrowotnych dla myszy, u których zapobieganie otyłości jest najważniejsze” - powiedział autor Jay Johnson.
Okazuje się, że w dłuższej perspektywie uzupełnianie diety w selen zapobiegnie również chorobom związanym z wiekiem i przedłuży całkowite przeżycie zwierząt. Jest wysoce prawdopodobne, że wiele z tych efektów będzie się utrzymywać u ludzi, ale wyniki te nadal wymagają weryfikacji.
Skomentuj