Kategorie:
Strona Uniwersytetu w Tule opublikowała artykuł na temat wydajności gołębia, którego autorem jest profesor Andriej Wiktorowicz Aralow (TSPU im. L.N. Tołstoja).
Naukowiec opisuje produktywność rasy mięsnej gołębi - polskiego rysia. Przeprowadzono badania w celu określenia produktywności i jakości mięsa gołębi. Wyniki badań pozwalają polecić mięso gołębi jako dodatkową żywność dietetyczną dla ludzi.
Obecnie produkty drobiowe spełniają kryteria wysokiej jakości i minimalnego czasu gotowania. Dzisiaj stoimy przed zadaniem zwiększenie asortymentu produktów z mięsa drobiowego, zarówno poprzez różnorodne przetwarzanie, jak i hodowlę nietradycyjnych gatunków ptaków.
W niektórych krajach świata od dawna istnieje tendencja do wzrostu produkcji i konsumpcji nietradycyjnych gatunków ptaków, tj. przepiórki, bażanty, perliczki, strusie i gołębie. Jednym z obiecujących gatunków są wyspecjalizowane rasy tych wymienionych na końcu.
Mięso gołębi należy do najbardziej wysokojakościowych produktów dietetycznych, biorąc pod uwagę kompozycję chemiczną i jego wydajność. Głównymi konsumentami gołębi mięsnych powinny być osoby, które cierpią z powodu chorób układu krążenia, nadciśnienia, miażdżycy, choroby przewodu pokarmowego, zaburzeń metabolicznych i ogólnego osłabienia ciała. Ten rodzaj produktu jest szczególnie polecany do żywienia dzieci i osób w starszym wieku. Na rynku światowym producenci sytuują mięso gołębia jako najzdrowsze i najtańsze, jeśli chodzi o dziczyznę (przypomina to jego smak i wygląd).
Skomentuj