Regularne spożywanie herbaty wiąże się ze zwiększoną długością życia

Kategorie: 

Źródło: tg

Czy lubisz zieloną herbatę? Jeśli nie, prawdopodobnie powinieneś przemyśleć swoje podejście do niej. Według badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology regularne spożywanie zielonej herbaty (co najmniej trzy razy w tygodniu) zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju chorób sercowo - naczyniowych, a także ryzyko przedwczesnej śmierci z innych przyczyn. W badaniu wzięło udział ponad sto tysięcy osób, w których historii medycznej nie stwierdzono raka ani chorób sercowo - naczyniowych.

 

 

 

Miłośnicy herbaty żyją po prostu dłużej. Podczas eksperymentu badanych podzielono na dwie osobne grupy. Uczestnicy pierwszej grupy pili herbatę co najmniej trzy razy w tygodniu, a uczestnicy drugiej grupy pili herbatę bardzo rzadko lub mniej niż trzy razy w tygodniu. Badacze obserwowali badanych przez kilka lat. Według wyników miłośnicy herbaty żyli średnio dłużej, a także przestrzegali zdrowego stylu życia. Wyniki testu wykazały, że u osób po pięćdziesiątce, które piły herbatę, choroby wieńcowe,  udary rozwijały się około 1,4 później niż u osób z drugiej grupy. Miłośnicy herbaty żyją również średnio o 1,2 roku dłużej niż ci, którzy wolą inne napoje. Ponadto, w porównaniu z drugą grupą, prawdopodobieństwo rozwoju śmiertelnych chorób sercowo - naczyniowych wśród osób w pierwszej grupie było niższe o 22%, a ryzyko przedwczesnej śmierci z innych przyczyn wyniosło 15%.

 

Naukowcy uważnie monitorowali również zmiany w ciałach badanych osób, jeśli te zmieniały swoje nawyki związane z herbatą. Według dr Dongfeng Gu, jednego z autorów badania, ochronne działanie herbaty było najbardziej widoczne u osób, które często piły herbatę. Mechanizm badawczy wykazał, że główne biologicznie aktywne związki w herbacie, tj. polifenole, nie utrzymują się w organizmie przez długi czas, co oznacza, że regularne spożywanie herbaty może być ważne dla utrzymania efektu kardioprotekcyjnego.

 

Jakiej herbaty naukowcy zalecają pić? Wyniki badania wykazały również, że rodzaj herbaty jest ważny, ponieważ spożycie zielonej herbaty wiązało się z około 25% zmniejszeniem ryzyka chorób sercowo - naczyniowych i udarem mózgu, a także przedwczesną śmiercią z innych przyczyn. Przy piciu czarnej herbaty nie zaobserwowano takich tendencji. Ważną uwagą do uzyskanych wyników jest jednak fakt, że bardzo mały odsetek badanych spożywał czarną herbatę. Dlatego, aby wyciągnąć dokładne wnioski na temat potencjalnych korzyści zdrowotnych czarnej herbaty, potrzebne są dalsze badania.

 

Jeśli chodzi o przyczyny leżące u podstaw oczywistych przewag zielonej nad czarną herbatą, naukowcy rozróżniają dwa czynniki. Po pierwsze, zielona herbata jest źródłem polifenoli, które chronią przed ryzykiem rozwoju chorób sercowo - naczyniowych, w tym nadciśnienia tętniczego. Drugim czynnikiem jest częste stosowanie czarnej herbaty z mlekiem. Poprzednie badania wykazały, że mleko może przeciwdziałać korzystnemu wpływowi herbaty na zdrowie naczyń. Okazuje się, że jeśli wyniki uzyskane w trakcie tego badania zostaną potwierdzone w randomizowanych badaniach, mogą być doskonałym dodatkiem do obecnych zaleceń dotyczących zdrowej diety.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj