Jak przedłużyć świeżość mleka, stosując sprawdzone metody ludowe?

Kategorie: 

youtube.com

Mleko, zwłaszcza w miesiącach letnich, psuje się bardzo szybko nawet w lodówce. Nie od dziś wiadomo, że duże znaczenie mają oczywiście warunki jego przechowywania. Istnieje kilka niekonwencjonalnych sposób, opartych na kresowej wiedzy ludowej, aby przedłużyć przydatność mleka do spożycia.

 

 



Pierwszy jest dość kontrowersyjny i nieprawdopodobny. W zachowaniu świeżości produktu może pomóc żaba, którą umieszczamy w pojemniku z mlekiem. Brzmi to bardzo skrajnie, choć jest to sposób dobrze znany mieszkańcom ukraińskich i białoruskich wiosek, wykorzystywany przez wiele lat. Płaz, poruszając swoimi kończynami, nie daje mleku skwaśnieć. Dodatkowo specjalne enzymy w żabiej skórze hamują namnażanie bakterii kwasu mlekowego.



Niektórzy ludzie uważają, że jeśli dodamy do mleka trochę sody, to ono nie skwaśnieje. Jeśli zdecydujesz się na taki krok, to powinno odbywać się to w następujących proporcjach - na litr produktu - szczypta proszku, a następnie wszystko trzeba dobrze wymieszać. Ta sama zasada dotyczy soli.



Mleko musi być koniecznie przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu, a co najważniejsze - w szklanym słoju ze szczelną pokrywką. Naczynie musi być pełne, aby maksymalnie wyeliminować obecność powietrza - to pomoże przedłużyć trwałość produktu.



Każdy wie, że mleko psuje się ze względu na obecność bakterii kwasu mlekowego. Istnieją specjalne naczynia, które tworzą próżnię. Jeśli używasz takich rozwiązań, to pamiętaj, aby pojemniki umieszczać w chłodnym miejscu, eliminując przy okazji dostęp i przenikanie światła, a produkt zachowa świeżość przez długi czas.


 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj