Kategorie:
Wkrótce, zdaniem naukowców, kwiaty będą pachnieć słodko. Niektóre kwiaty będą dziewięć razy bardziej aromatyczne ze względu na globalne ocieplenie. Zwiększenie temperatury planety znacznie zwiększy zdolność kwiatów do wytwarzania słodkich zapachów.
Silniejszy zapach kwiatów pomoże pszczołom szybciej znaleźć rośliny. Efekt zwiększającego się zapachu będzie szczególnie zauważalny w krajach skandynawskich. Ponadto najsłodszy zapach będą miały kwiaty kwitnących drzew owocowych.
Wcześniej naukowcy zwracali uwagę tylko na globalne konsekwencje zmian klimatu, takie jak wzrost temperatury i poziom morza, a teraz zainteresowani są innymi niuansami. Oczekuje się, że wzrost średniej temperatury na świecie wyniesie 0,5 stopnia w ciągu najbliższych 50 lat, pisze Russian Week. Siła kwiatowego zapachu może wzrosnąć o 0,34-9,1 razy wraz ze wzrostem średnich temperatur na Ziemi o 5 stopni w okresie kwitnienia.
Skomentuj