Owsianka z kaszy manny może szkodzić zdrowiu

Kategorie: 

Źródło: https://www.ntv.ru/video/1391800/

Reporterzy rosyjskiego programu „Jedzenie żywe i martwe” dowiedli się, że owsianka z kaszy manny jest szkodliwa, ponieważ zawiera substancję, która zapobiega wchłanianiu wapnia. W czasach komunistycznych danie to było uważana za symbol właściwego śniadania.

 

 

 

Naprawdę posiada dużo białka - glutenu, ale problem polega na tym, że prawie nie ma innych użytecznych substancji. Kasza manna jest wytwarzana z centralnej części ziarna pszenicy, która jest lekkostrawna i wchłaniana, ponieważ składa się głównie z glutenu i skrobi, ale praktycznie nie zawiera witamin i błonnika niezbędnych do trawienia. Ponadto semolina gotowana w mleku z cukrem i masłem to prawdziwa wysokokaloryczna bomba.

 

Wcześniej, szczególnie w latach powojennych, wysoką wartość odżywczą uważano za zaletę, a owsianka naprawdę pomogła przetrwać. Teraz w warunkach ogólnego przejadania się i otyłości, jest odwrotnie. Jeśli spożywasz owsiankę z kaszy manny każdego dnia, naprawdę możesz przytyć. Nie jest to zalecane ze względu na kwas fitynowy. Może zakłócać wchłanianie wapnia, a nawet powodować początkową formę krzywicy.

 

Gastroenterolog twierdzi, że: „dzieci tradycyjnie karmione owsianką z kaszy manny mają grube brzuchy i cienkie nogi. Mają problem z wapniem i objawy krzywicy.”

 

W innych zbożach, zwłaszcza nietraktowanych, zawartość kwasu fitynowego jest jeszcze większa, ale może stwarzać prawdziwe problemy tylko przy częstym używaniu. Lepiej stosować zróżnicowaną dietę. Jeśli z jakiegoś powodu nadal nie ma alternatywy dla owsianki, zaleca się jej dłuższe gotowanie i lepiej zawsze wstępnie namoczyć płatki. Przy okazjonalnej konsumpcji owsianki nie powinno być jednak żadnych problemów z wchłanianiem wapnia.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj