Ostra papryka spowolniła aktywność much i przedłużyła ich życie

Kategorie: 

Źródło: tg

Chińscy naukowcy odkryli, że ostra papryka może zmniejszyć śmiertelność zwierząt, spowalniając ich codzienną aktywność. Karmili muchy kapsaicyną, czyli substancją wytwarzaną z papryki chili, i odkryli, że jest ona w stanie przedłużyć życie samic o 15 procent.

 

Jednocześnie jedyną cechą w zachowaniu i fizjologii much, na którą można mieć wpływ, jest aktywność w ciągu dnia. Praca została opublikowana w czasopiśmie Experimental Gerontology.

 

Aktywność wrażliwych neuronów często wiąże się z oczekiwaną długością życia. Świadczą o tym liczne eksperymenty na zwierzętach, na przykład aktywność neuronów smakowych u nicieni neguje wpływ ograniczenia kalorii.

 

Wśród bodźców, które mogą wpływać na długowieczność, są bolesne, w szczególności kapsaicyna, ostry składnik papryki chili. Zwierzęta odczuwają zarówno ból, jak i ostry smak za pomocą tych samych receptorów. Wiadomo, że nawet u ludzi zamiłowanie do pikantnych potraw wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem śmierci, ale dokładne mechanizmy tego nie zostały jeszcze ustalone. Nie jest jasne, czy kapsaicyna wpływa bezpośrednio na ludzkie zdrowie, czy też miłość do pikantnych potraw wiąże się z innymi ważniejszymi cechami stylu życia.

 

Jie Shen, wraz z kolegami z Uniwersytetu Dianzi w Kantonie, badał oddziaływanie kapsaicyny na codzienną aktywność much Drosophila, aby określić, na które konkretne elementy ich życiowej aktywności może mieć wpływ.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)



Skomentuj