Kategorie:
Badania kliniczne przeprowadzone przez University of La Trobe wykazały, że jedzenie ryb, tj. łososia, pstrąga i sardynek - w ramach zdrowej diety może zmniejszyć objawy astmy u dzieci.
Międzynarodowe badanie wykazało, że dzieci z astmą, które przestrzegały zdrowej śródziemnomorskiej diety bogatej w tłuszcze, poprawiły pracę płuc po sześciu miesiącach. Główny autor badania, Maria Papamíl z La Trobe, powiedziała, że dane te wzmacniają rosnące przekonanie, że zdrowa dieta może być potencjalnym lekarstwem na astmę dziecięcą.
„Wiedzieliśmy już, że dieta bogata w tłuszcz, cukier i sól może wpływać na rozwój i postęp astmy u dzieci, ale teraz mamy dowody na to, że objawy astmy można złagodzić zdrową dietą" – twierdzi Papamíl.
„Tłuste ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne. Nasze badanie wykazało, że jedzenie ryb tylko dwa razy w tygodniu może znacznie zmniejszyć zapalenie płuc u dzieci chorych na astmę”.
„Utrzymanie tradycyjnej śródziemnomorskiej diety bogatej w pokarmy roślinne i tłuste ryby może być prostym, łatwym i skutecznym sposobem na zmniejszenie objawów astmy u dzieci" – tłumaczą naukowcy.
Astma jest jedną z najczęstszych chorób układu oddechowego u młodych ludzi, a także jedną z głównych przyczyn pilnej hospitalizacji dzieci. Głównymi objawami astmy są: duszność, świszczący oddech, kaszel i przekrwienie w klatce piersiowej. Istotne znaczenie ma pojawienie się objawów po kontakcie z alergenem, sezonowa zmienność objawów i obecność krewnych chorych na astmę oskrzelową. W połączeniu z zapaleniem błony śluzowej nosa objawy astmy mogą pojawiać się tylko o określonej porze roku lub być stale obecne z upośledzeniem sezonowym.
Skomentuj