Kategorie:
Naukowcom udało się wzmocnić materiał, dodając nanowłókna celulozowe do diety jedwabników. Nowa dieta owadów poprawia jakość jedwabiu Naukowcy z Uniwersytetu Tohoku odkryli, że zastąpienie liści morwy komercyjnym pokarmem wzbogaconym nanowłóknami celulozy w diecie jedwabników podwaja siłę ich jedwabiu.
Praca naukowców zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym Materials & Design. W naturze jedwabniki najczęściej żywią się liśćmi morwy. Składniki odżywcze z tej rośliny są wchłaniane przez krwiobieg owada, a następnie trafiają do gruczołów ślinowych, które są odpowiedzialne za produkcję jedwabiu.
W ramach eksperymentu naukowcy zastąpili morwy komercyjną paszą, do której dodali nanowłókna celulozowe. Gdy nanowłókna dotarły do gruczołów ślinowych jedwabnika, owad zaczął je rozprowadzać w ślinie, która była następnie wykorzystywana do produkcji nici jedwabnych. Uzyskany w ten sposób materiał okazał się dwukrotnie mocniejszy niż zwykle.
Skomentuj