Niesamowite korzyści, wynikające ze spożywania soku z kapusty

Kategorie: 

youtube.com

Sok z kapusty zawiera witaminę U (od łacińskiego ulcus - wrzód). Witamina ta ma wyraźny wpływ na cytoprotekcyjne błony śluzowe żołądka i dwunastnicy, zwiększając ich możliwości obronne. Ponadto, witamina sprzyja gojeniu się owrzodzeń i uszkodzeń erozyjnych błon śluzowych tych narządów.

 



W medycynie ludowej sok z kapusty od dawna stosowano do leczenia ropiejących ran i wrzodów na ciele. Skład soku z kapusty jest bardzo bogaty w minerały. Sok z kapusty zawiera:  sód, wapń, potas chlor, fosfor, magnez, azot, siarkę, żelazo, krzem, mangan, jod i fluor. Sok z kapusty pomaga zmniejszyć zawartość poziomu cukru we krwi. Sok z kapusty zwiększa uwalnianie nadmiaru płynów z ciała. Wysoka wydajność soku z kapusty wykorzystywana jest przeciwko zaparciom.


Ze względu na wysoką zawartość chloru, siarki i jodu, sok z kapusty jest w stanie oczyścić błonę śluzową żołądka i jelit z patogenów, jak również eliminując różne toksyny. Przygotowanie soku z kapusty: na 1 litr potrzeba około 2 kg warzywa.

   
Aby przygotować sok z kapusty, trzeba zdjąć górne liście kapusty, a potem dokładnie opłukać głowę. Następnie trzeba odciąć liście od głąba, a pozyskany materiał przepuścić przez maszynkę. Musimy pamiętać, że tylko świeży sok kapusty zachowuje wszystkie swoje korzystne właściwości. 200 ml soku powinno się spożywać  na 20 – 30 minut przed posiłkiem trzy razy dziennie.


Sok z kapusty jest przyswajany przez organizm ludzki w ciągu kilku minut. Często jest zalecany w diecie osób cierpiących na wrzody żołądka i przy problemach z funkcjonowaniem dwunastnicy. Ponadto sok z kapusty jest przepisywany w dietach, mających na celu zmniejszenie zbędnej masy ciała.


Kolejną niezwykłą właściwością soku z kapusty jest jego korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze w organizmie. Sok jest nie tylko przydatny w przypadku anemii, ale również poprawia dopływ krwi do komórek przewodu pokarmowego, co przyczynia się do metabolizmu w komórkach.


Jednak należy pamiętać, że sok z kapusty może drażnić. Ludzie, którzy cierpią z powodu ostrego zapalenia jelit, w których istnieje zwiększone perystaltyka, osoby podatne na skurcze jelit i dróg moczowych, powinny ograniczać spożywanie z soku kapusty.


Nie należy również zapominać, że sok z kapusty nie wymaga dodawania soli kuchennej lub morskiej, a także przypraw korzennych. Ponadto, przy wyborze kapusty należy zwrócić uwagę na jej wygląd (obecność małych czarnych plam na liściach i łodygach wskazuje na jej nasycenie azotanami i sok z takiej głowy będzie mało przydatny).


Po stosowanie soku z kapusty mogą wystąpić wzmożone wzdęcia, powodujące dyskomfort. Wynika to z faktu, że sok z kapusty odciąża jelita z nagromadzonych produktów rozpadu (gnilne pozostałości). Aby pozbyć się tego problemu wraz z sokiem z kapusty należy pić równocześnie sok z marchwi i sok ze szpinaku. Sok pomocny jest przy lewatywie. Zwiększona produkcja gazu - to znak, że jelito grube jest w złym stanie i wypełniają je toksyny. Mieszanka soku z kapusty i soku z marchwi jest bogata w witaminę C.

 

Z kolei maseczka z soku z kapusty przy regularnym jej stosowaniu pomoże dbać o starzejącą się skórę. Do jej przygotowania potrzebujemy 3 łyżki posiekanej kapusty i wyciskamy z tego sok. Dodajemy 1 łyżkę drożdży i miodu. Całość mieszamy i dolewamy 2 łyżki soku jabłkowego. Tak przygotowana miksturę nakładamy na twarz i szyję na 15 minut. Należy przypomnieć, że stan skóry wpływa na narządy wewnętrzne, tj.  jelita.


Zatem reasumując, z powodu wysokiej zawartości witaminy U sok z kapusty poprawia właściwości ochronne błony śluzowej żołądka i śluzówki dwunastnicy, a także wspomaga odnowę komórek. Dzięki siarce, chlorowi i jodowi sok z kapusty oczyszcza jelita z resztek gnilnych, toksyn i jednocześnie niszczy patogeny. Sok z kapusty polepsza procesy metaboliczne na poziomie komórkowym.


Sok z kapusty oczyszcza nasz organizm „ze złego" cholesterolu i usuwa nadmiar płynów z organizmu. Napój ten zwiększa perystaltykę, a dzięki ulepszeniu procesu trawienia, poprawia nasz wygląd i kolor skóry.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj