Kategorie:
Suszone owoce okazały się równie zdrowe jak świeże i można je z powodzeniem spożywać zimą. Zostało to odkryte przez amerykańskich naukowców po retrospektywnych badaniach.
Owoce zawierają wiele składników odżywczych, w tym celulozę, potas i zdrowe dla serca składniki bioaktywne. Liczne badania potwierdzają korzyści zdrowotne owoców i pokazują, że brak świeżych owoców zwiększa ryzyko chorób serca.
Naukowcy z University of Pennsylvania postanowili zbadać, czy świeże owoce, które nie zawsze są dostępne, można zastąpić suszonymi.
Przeanalizowali dane z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), przeprowadzonego w Stanach Zjednoczonych w latach 2007-2016. Eksperci stwierdzili, że osoby, które jadły suszone owoce, były zdrowsze, miały niższy wskaźnik masy ciała, obwód talii i ciśnienie krwi.
Mogą być doskonałym wyborem jako suplementy diety, ale należy zachować ostrożność przy wyborze i przyjmowaniu suplementów bez dodatku cukru. Należy również wziąć pod uwagę wielkość porcji, ponieważ porcja suszonych owoców jest mniejsza niż porcja świeżych owoców z powodu usuniętej z nich wody.
Mają jeszcze jedną zaletę. Są bardziej kompaktowe, więc wygodniej jest je nosić do pracy lub w podróży. Naukowcy uważają, że wszystkie minimalnie przetworzone owoce, tj. mrożone, konserwowane i suszone, mają przewagę nad świeżymi.
Są dostępne przez cały rok, mają stosunkowo stabilną jakość i mogą być zdatne do spożycia znacznie dłużej niż świeże. Ponadto wiele z nich jest tańszych niż ich świeże odpowiedniki.
Skomentuj