Naukowcy wzywają ludzi do jedzenia owadów

Kategorie: 

Źródło: tg

Owady zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych, które z powodzeniem mogą zastąpić mięso, stając się jego przydatnym odpowiednikiem. Piszą o tym naukowcy z Uniwersytetu w Teramo we Włoszech. Ich artykuł został opublikowany w czasopiśmie Frontiers in Nutrition.

 

 

„Co najmniej 2 miliardy ludzi na Ziemi regularnie zjada owady. Pozostaje nam przekonać pozostałe 6 miliardów, że nie jest to taki zły pomysł. Jeśli ludzie zrozumieją, że jest to korzystne, nie będziemy zmuszać nikogo do rozwiązywania wielu problemów klimatycznych i środowiskowych” - powiedział naukowiec Mauro Serafini.

 

Serafini i jego koledzy badali rodzaje owadów, które są popularne wśród Azjatów. Jednocześnie analizowano przydatność nie tylko koników polnych, mrówek i larw, ale także ptaszników, skorpionów i mrówek wodnych.

 

Okazało się, że te ostatnie nie są tak użyteczne jak gąsienice, cykady, jedwabniki i koniki polne, które zawierały dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż sok pomarańczowy i oliwa z oliwek. Naukowcy zauważyli jednak, że nie jest jeszcze jasne, w jaki sposób organizm ludzki będzie absorbował substancje z owadów.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj