Naukowcy w końcu zorientowali się, w jaki sposób olej rzepakowy wpływa na mózg i trawienie, a wyniki są rozczarowujące ...

Kategorie: 

youtube.com

Olej rzepakowy jest używany w przemyśle spożywczym (robi się z niego m.in. majonez, margarynę) oraz w przemyśle np. przy produkcji smarów – pisze Natural News. Grupa amerykańskich naukowców udowodniła, że olej rzepakowy szkodzi ludziom z chorobą Alzheimera. Chociaż wcześniej sądzono, że korzystnie wpływa na jej przebieg. Jak się okazało, codzienne korzystanie z oleju zaburza procesy pamięciowe w mózgu.

 



Gryzonie laboratoryjne, na których przeprowadzono eksperyment, otrzymywały pokarm z dodatkiem oleju rzepakowego. Później u zwierząt zarejestrowano destrukcyjne zmiany w korze mózgowej. Myszy poruszały się słabo w labiryncie, który wcześniej pokonywały bez żadnych problemów i błędów. Pogorszyła się u nich tak zwana pamięć krótką, która jest odpowiedzialna za zdolność uczenia się. Objawy te są typowe dla osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Można przypuszczać, że regularne stosowanie oleju rzepakowego prędzej czy później doprowadzi do rozwoju tej choroby.



Stosowanie oleju rzepakowego wpłynęło na organizm jako całość. Gryzonie zaczęły szybko przybierać na wadze. Olej rzepakowy jest sprzedawany w sklepach jako korzystny dla zdrowia. Ma niewątpliwie jedną niezaprzeczalną zaletę - niską cenę. Inne oleje roślinne są znacznie droższe niż olej rzepakowy. Teraz staje się jasne, że olej rzepakowy nie nadaje się do żywności i powinien być stosowany wyłącznie w przemyśle niezwiązanym z produkcją żywności.

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)



Skomentuj