Naukowcy tłumią koronawirusa składnikiem jadu węża

Kategorie: 

Źródło: tg

Rosyjscy naukowcy nauczyli się, jak tłumić koronawirusa za pomocą enzymu wchodzącego w skład jadu węża.

 

 

Rosyjscy naukowcy pod kierunkiem Jurija Utkina, kierownika Laboratorium Instytutu Chemii Bioorganicznej Rosyjskiej Akademii Nauk, zauważyli, że otoczka nowego typu koronawirusa (SARS-CoV-2) zawiera cząsteczki tłuszczowe, które są strukturalnie podobne do tych części błony komórkowej atakujących fosfolipazę A2 (PLA2), czyli jeden z kluczowych enzymów jadu żmij i innych węży.

 

Następnie biolodzy prześledzili, w jaki sposób fosolipazy oddziałują z cząsteczkami koronawirusa. Okazało się, że enzymy z jadu żmij Nikolskiego najlepiej tłumiły rozmnażanie wirusa. Te węże żyją w południowo - zachodniej Rosji, na Ukrainie i w Rumunii. Ich enzymy nie tylko hamowały rozprzestrzenianie się wirusa, ale także rozpuszczały cząsteczki wirusa.

 

Wykazaliśmy, że fosfolipaza A2 (PLA2) wyekstrahowana z jadu różnych gatunków węży jest w stanie w różnym stopniu chronić przed komórkami koronawirusa SARS-CoV-2 (Vero E6), szeroko stosowaną w eksperymentach z wirusami.

 

Eksperci uważają, że jad węża można wykorzystać do tworzenia leków atakujących wirusa. W szczególności naukowcy badają obecnie, czy związki występujące w ekstraktach z czarnej herbaty i piołunu są w stanie hamować reprodukcję SARS-CoV-2.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj