Naukowcy określili gatunki ryb, które zmniejszają ryzyko rozwoju choroby Parkinsona

Kategorie: 

youtube.com

Szwedzcy naukowcy odkryli mechanizm, dzięki któremu dieta o wysokiej zawartości ryb może chronić organizm przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

 



Naukowcy z Uniwersytetu Technicznego Chalmers w Göteborgu stwierdzili: stosowanie ryb w profilaktyce parkinsonizmu może wiązać się z paralbuminą białkową. Zdaniem naukowców, jest ona w stanie „zebrać" białka (synukleiny) odpowiedzialne za rozwój choroby Parkinsona, zapobiec ich gromadzeniu się i tworzeniu potencjalnie niebezpiecznych struktur. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Scientific Reports.



Choroba Parkinsona to wolno postępująca choroba neurologiczna, najczęściej rozwijająca się u osób w wieku powyżej 60 lat, zdarzająca się również wcześniej. Najbardziej zauważalnym objawem jest drżenie. Pomocne są różne metody monitorowania, aby zidentyfikować ją w początkowym etapie, w tym testy biometryczne.



Wiadomo, że obfitość ryb w diecie (na przykład w diecie śródziemnomorskiej) zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona i innych form parkinsonizmu. Głównym użytecznym składnikiem ryby są nienasycone kwasy tłuszczowe, ale wielu badaczy uważa, że inne związki także uczestniczą w tym procesie. Autorzy nowej pracy badali rolę białka paralbuminy - wcześniej naukowcy uważali je głównie za silny alergen, powodujący nietolerancję ryb.



Naukowcy odkryli, że parwalbumina może hamować tworzenie specjalnych struktur, tj. włókien amyloidowych - białka α-synukleiny, jednego z głównych składników ciał Lewy’ego (patologicznych formacji białkowych w neuronach). Ciała te są uważane za ważną oznakę parkinsonizmu. Według naukowców parwalbumina tworzy własne włókna amyloidowe i zawiera α-synukleinę w tym procesie. Zapobiega to złożeniu α-synukleiny w struktury niebezpieczne dla ludzkiego mózgu. Naukowcy zamierzają szczegółowo zbadać ten proces, wykorzystując białka obecne np. w śledziu.



Parwalbumina występuje w wielu rodzajach ryb. Wśród nich są śledź, okoń, karp i dorsz. Jej zawartość w ciele ryby zwiększa się wraz z intensywnością światła słonecznego - tak więc najwięcej parwalbuminy zawierają ryby jesienią. Wcześniej naukowcy ustalili, że koszmary nocne mogą wskazywać na rozwój procesów neurodegeneracyjnych, prowadzących do choroby Parkinsona.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj