Naukowcy odkryli, że złogi tłuszczu w jamie brzusznej są związane z ryzykiem otępienia

Kategorie: 

tg

Irlandzcy specjaliści zauważają, że tkanka tłuszczowa wywołuje wydzielanie markerów stanu zapalnego, które prowadzą do upośledzenia funkcji mózgu.

 



Stężenie złogów tłuszczowych w jamie brzusznej jest bezpośrednio związane z procesem upośledzenia funkcji mózgu i wysokim ryzykiem rozwoju demencji. Wnioski takie zostały wyciągnięte przez naukowców z Dublin Trinity College. W ramach testów przebadano 5 tys. osób, pisze Irish Independent.



„Od dawna nikt nie wspomina, że nadwaga i zaburzenia metaboliczne z nią związane wpływają na czynności poznawcze i pamięć" – tłumaczy Conal Cunningham, profesor Gerontology z Trinity College. „Jednak zespół „brzucha piwnego", w którym złogi tłuszczu są prawie całkowicie skoncentrowane wokół talii musi być postrzegany jako wyraźny sygnał, że po 60 latach ryzyko rozwoju demencji starczej jest duże" - zauważył naukowiec.



Tkanka tłuszczowa prowokuje wydzielanie markerów stanu zapalnego, które wyzwalają proces demencji. Na początku praktycznie się nie objawia. Najbardziej niezawodnym sposobem zapobiegania temu niebezpiecznemu procesowi jest regularna aktywność fizyczna i dieta oparta na warzywach i owocach.



W Irlandii ponad połowa osób w wieku 50 i więcej lat ma ten syndrom lub jest na niego podatna. Naukowiec określił, że według jego instytutu „tylko 16% mężczyzn i 26% kobiet w kraju ma wskaźnik masy ciała w ramach normy". W swoich badaniach irlandzcy naukowcy rozpoczęli od wcześniejszych obserwacji w wielu krajach, które wskazywały na osłabienie funkcji pamięci i pogorszenie wzroku u osób otyłych.



Zgodnie z prognozami Światowej Organizacji Zdrowia, do 2040 r. liczba osób cierpiących na demencję wzrośnie do 81,1 mln osób. W 2001 r. było ich 24,3 mln.
 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj