Naukowcy odkryli małpy zjadające szczury działające jako „środki zwalczania szkodników” na plantacjach palmy olejowej w Malezji

Kategorie: 

Źródło: youtube.com

Mówiąc łagodnie, naukowcy byli zaskoczeni, gdy zaobserwowali makaki ogoniaste aktywnie jedzące szczury. Wcześniej uważano, że te małpy to tylko i wyłącznie szkodniki, w rzeczywistości okazało się wręcz przeciwnie.

 

 

 

Lokalni chłopi regularnie narzekali na makaki ogoniaste, że te wyjadają wiele ton owoców palmowych rocznie, co stanowiło nawet 0,56% plonu. Z kolei szczury konsumują 10% tych owoców. Rolnicy natychmiast zmienili swoje nastawienie do małp, kiedy zobaczyli ich preferencje smakowe. Makaki powodują mniejsze szkody niż szczury i już w kalkulacjach zniwelowano straty o 650 tysięcy dolarów.

 

Na plantacjach palmowych rosną owoce, z których wytwarzany jest olej palmowy. Stanowi on skład wielu produktów. Zjawisko związane z makakami opisała Nadine Rupert, zoolog z University of Malaysia. Rupert zaczęła badać makaki ogoniaste w 2016 roku. Należy zauważyć, że małpy nauczyły się zręcznie wyłapywać szczury z różnych szczelin i schronień.

 

Pułapki stawiane na gryzonie przez ludzi były mało skuteczne i właściwie bezużyteczne. Stosowanie chemicznych środków odstraszających szkodniki również jest bardzo nieefektywne i kosztowne. Makaki stały się prawdziwym zbawieniem, choć do niedawna uważano je za szkodniki.

 

W Malezji produkuje się 30 procent globalnej puli oleju palmowego, wszechstronnego i niedrogiego stosowanego w żywności lub produktach takich jak szampon.

 

Główna autorka, Anna Holzner z Uniwersytetu w Lipsku i Instytutu Antropologii Ewolucyjnej im. Maxa Plancka w Lipsku, stwierdziła, że małpy łapią lub zabijają ponad 3 tys. gryzoni rocznie. Naukowcy uważają, że rolnicy i firmy produkujące olej palmowy muszą chronić małpy, które zostały wymienione przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody jako podatne na zagrożenia przez zwiększenie wydajności i zrównoważenia środowiskowego plantacji.

 

Ocena: 

4
Średnio: 4 (1 vote)



Skomentuj