Naukowcy odkryli, jak uprawiać cykorię pozbawioną goryczy

Kategorie: 

Źródło: youtube.com

Naukowcy z Uniwersytetu Vaneningen, w ramach europejskiego projektu CHIC, opracowali nową technikę uprawy cykorii, powszechnej rośliny szeroko stosowanej w medycynie i kuchni. Naukowcy odkryli, jak uprawiać cykorię pozbawioną goryczy, tj. bez gorzkich składników.

 

 


Korzeń cykorii jest powszechnie używany jako źródło inuliny, polisacharydu stosowanego w pieczywie i produktach mlecznych w celu zapewnienia zdrowej diety. Inulina pozytywnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Inulina jest jednak trudna do oddzielenia od substancji powodujących goryczkowy smak.

 

Naukowcy wykorzystali technologię CRISPR-Cas do produkcji cykorii bez obecności tych substancji. Cykoria uprawiana zgodnie z metodą badawczą będzie łatwiejsza w przetwórstwie i mniej kosztowna dla gospodarstw. Naukowcom udało się wpłynąć na gorzkie składniki cykorii poprzez zmniejszenie ekspresji genów odpowiedzialnych za ich produkcję. Eksperci „wyłączyli” cztery geny związane z uwalnianiem gorzkich substancji w roślinie.

 

Ponadto nowa technologia umożliwia zmniejszenie wrażliwości cykorii na przerwy w strukturach inuliny, które zwykle występują podczas uprawy roślin jesienią. Dzięki temu możliwa będzie uprawa cykorii o bardziej stabilnym poziomie inuliny niezależnie od pory roku.

 

Ocena: 

2
Średnio: 2 (1 vote)



Skomentuj