Naukowcy mówią o nieoczekiwanych korzyściach płynących ze spożywania awokado

Kategorie: 

Źródło: youtube.com

Jedzenie jednego awokado dziennie pomaga obniżyć zły cholesterol i poprawić zdrowie układu krążenia. Do takiego wniosku doszli naukowcy z American University of Pennsylvania.

 

 

Zespół badawczy przeprowadził badanie z udziałem 45 osób z nadwagą lub otyłością. Przez pięć tygodni ochotnicy stosowali jedną z trzech diet, tj. niskotłuszczową, umiarkowaną w tłuszczowej lub umiarkowanie tłustej, z jednym awokado dodawanym do codziennej diety. Jednocześnie druga grupa uczestników uzupełniała ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bogate w awokado, przy użyciu innych produktów o wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów.

 

Po eksperymencie badacze zmierzyli u pacjentów poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), które są głównymi nośnikami złego cholesterolu. Ponadto przeanalizowali ilość utlenionego LDL, który zdaniem autorów pracy wywołuje reakcję łańcuchową, która przyczynia się do rozwoju miażdżycy.

 

Okazało się, że po pięciu tygodniach diety z awokado w trzeciej grupie oba wskaźniki były znacznie niższe niż na początku badania. Ponadto uczestnicy ci mieli wyższy poziom luteiny, która ma właściwości przeciwutleniające, a także chroni LDL przed utlenianiem.

 

Ludzie powinni rozważyć włączenie awokado do swojej diety w zdrowy sposób, na przykład na tostach pełnoziarnistych lub jako sos warzywny - powiedziała jedna z autorek pracy, profesor Penny Chris-Etherton.

 

Według niej awokado zawiera cały kompleks składników odżywczych, które są korzystne dla organizmu. Chris-Etherton dodała, że naukowcy muszą nadal badać właściwości tego produktu spożywczego.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj