Naukowcom udało się obniżyć poziom szkodliwych substancji w tytoniu

Kategorie: 

Źródło: youtube.com

Naukowcy z University of North Carolina opracowali technikę zmiany metabolizmu roślin. W testach udało jej się zmniejszyć ilość szkodliwych składników w tytoniu.

 

 

Czynniki transkrypcyjne i elementy cis-regulacyjne stały się głównymi narzędziami nowej techniki regulacji substancji w roślinach. Te pierwsze to białka, które mogą aktywować i dezaktywować geny. Te ostatnie to krótkie niekodujące fragmenty DNA, które kontrolują transkrypcję genów, obok których się znajdują.

 

Naukowcy zidentyfikowali dwa czynniki transkrypcyjne, które można wykorzystać do regulacji procesów biosyntezy w kulturach naturalnych, tj. PAP1 i TT8. Stwierdzono, że w tytoniu białka te znajdują się obok genów JAZ, które wpływają na regulację nikotyny w roślinie. Naukowcy doszli do wniosku, że zwiększona ekspresja tych białek doprowadziłaby do znacznego zmniejszenia biosyntezy nikotyny w tytoniu.

 

Rzeczywiście, przy użyciu nowej techniki naukowcom udało się obniżyć poziom nikotyny w tytoniu o 79%. Zmniejszyła się również ilość szkodliwych składników rakotwórczych w roślinie.

 

W wyniku przeprowadzonych testów naukowcy zauważyli, że ich technikę można z powodzeniem zastosować do poprawy jakości naturalnych upraw wykorzystywanych w rolnictwie.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj