Kategorie:
Nic nie psuje oddechu, tak jak czosnek. Zapach pozostaje w ustach i trudno go zwalczyć przez długi czas. Według nowego badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Stanowego Ohio, surowe jabłka mogą jednak neutralizować ostry zapach czosnku.
W trakcie badania, ludzie żuli czosnek przez 25 sekund, a następnie natychmiast pili wodę i zieloną herbatę lub jedli jabłko, sałatę, liście mięty. Jabłka i sałata najskuteczniej zmniejszały stężenie związków czosnku w oddechu w ciągu 30 minut.
Autorka badania dr Sheryl Barringer powiedziała, że „czosnek zawiera związek o nazwie allicyna. Podczas żucia jest ona niszczona i uwalnia charakterystyczny zapach czosnku". Aromaty czosnku w ustach przechodzą do jelit i krwi, a stamtąd do płuc i stąd oddech, który może popsuć cały dzień. I na nic zda się tu mycie zębów, bo źródłem wyziewu są właśnie płuca.
Trudną sytuację zapachową może zneutralizować poprzez spożycie jabłka lub sałaty zaraz po zjedzeniu czosnku. Nie wolno tylko czekać długi czas. Czosnek szybko dostaje się do krwiobiegu i zwlekanie ze spożyciem owocu skomplikuje sytuację i nie przyniesie żadnych korzyści.
Skomentuj