Kategorie:
Kapusta kiszona jest uważana za bardzo przydatny, zdrowy i pożyteczny produkt, ale nie jest zalecana dla niektórych grup ludzi ostrzega dietetyk Natalia Kruglowa.
Kapusta kiszona może zaszkodzić ludziom z nadciśnieniem i zaburzeniami metabolicznymi. Jest tak, ponieważ zawarta w niej sól może powodować wysokie ciśnienie krwi. Ponadto zatrzymuje płyny w ciele, co może prowadzić do obrzęku.
Kruglowa zauważa, że osoby z chorobami żołądka i jelit powinny również unikać tego produktu, ponieważ jego stosowanie może powodować obrzęk i wzdęcia. To jedzenie nie jest zalecane dla kobiet karmiących piersią, ponieważ kapusta może powodować problemy żołądkowe u dziecka.
Ludzie, którzy mają tendencję do zatrzymywania płynów podczas spożywania soli, mogą jednak jeść kapustę kiszoną, mając na uwadze inne produkty spożywcze zawierających sól.
„Nie trzeba całkowicie wykluczać kiszonej kapusty z menu, ale jednocześnie należy spożywać mniej innych słonych potraw” - tłumaczy dietetyk.
Skomentuj