Kto nie powinien spożywać kiszonej kapusty

Kategorie: 

Źródło: tg

Kapusta kiszona jest uważana za bardzo przydatny, zdrowy i pożyteczny produkt, ale nie jest zalecana dla niektórych grup ludzi ostrzega dietetyk Natalia Kruglowa.

 

 

Kapusta kiszona może zaszkodzić ludziom z nadciśnieniem i zaburzeniami metabolicznymi. Jest tak, ponieważ zawarta w niej sól może powodować wysokie ciśnienie krwi. Ponadto zatrzymuje płyny w ciele, co może prowadzić do obrzęku.

 

Kruglowa zauważa, że osoby z chorobami żołądka i jelit powinny również unikać tego produktu, ponieważ jego stosowanie może powodować obrzęk i wzdęcia. To jedzenie nie jest zalecane dla kobiet karmiących piersią, ponieważ kapusta może powodować problemy żołądkowe u dziecka.

 

Ludzie, którzy mają tendencję do zatrzymywania płynów podczas spożywania soli, mogą jednak jeść kapustę kiszoną, mając na uwadze inne produkty spożywcze zawierających sól.

 

„Nie trzeba całkowicie wykluczać kiszonej kapusty z menu, ale jednocześnie należy spożywać mniej innych słonych potraw” - tłumaczy dietetyk.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj