Kategorie:
Przez lata w kawie było mnóstwo dodatków, w tym kurkuma, buraki, a nawet brokuły, itd. Czy kalafior pobije je wszystkie? Na tegorocznej konferencji Hort Connections w Melbourne przemysł owocowo-warzywny wprowadziło latte kalafiorowe, która jest wytwarzana przy użyciu około 7 gramów proszku kalafiorowego.
John Said, dyrektor generalny Fresh Farm i rolnik, powiedział ABC Rural, że pomysł powstał w ubiegłym roku w ramach projektu CSIRO, by stworzyć kawę brokułową - dziwaczny napój, którym zainteresowała się międzynarodowa prasa.
„Brokułowa latte były strzałem w dziesiątkę, odrobiną nowości. (…) Pomyśleliśmy, że kalafior jest nieco bardziej kremowy, a jego kolor jest podobny do mleka i nie wyglądałby jak zielona kawa. Moim zdaniem ma bardziej kremowy charakter, przypomina gorzką kawę, ale zawsze spożywasz kalafior jako warzywo”.
Na wystawie „Horticulture Innovation”, w której w tym tygodniu w Melbourne powstawały wyjątkowe kawy, bariści nie byli w stanie nadążyć za popytem wywołany przez kalafiorowy proszek.
Raport CSIRO i Horticulture Innovation z zeszłego roku wykazał, że 51 procent dorosłych nie spożywa wystarczającej ilości owoców, podczas gdy dwie trzecie w ogóle nie je wystarczającej ilości warzyw. Kalafior ma niską zawartość tłuszczu, niską zawartość węglowodanów, ale wysoką zawartość błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, wody i witaminy C.
Said uważa, że przemysł ogrodniczy miał ogromną szansę na sprzedaż sproszkowanych warzyw do szerokiej gamy napojów i produktów spożywczych, co mogłoby poprawić dietę ludzi, a jednocześnie zmniejszyć marnotrawstwo żywności w gospodarstwach.
„Ta zdolność do włączenia proszku roślinnego do niektórych głównych produktów, które wszyscy kupujemy i konsumujemy, jest wielkim krokiem naprzód w zwiększaniu konsumpcji warzyw i promowaniu zdrowszego jedzenia, nawet nie zwracając uwagi na to, że jemy zdrowiej” - powiedział. „Jeśli więc umieścimy 7 gramów proszku kalafiorowego w latte, otrzymasz codzienną porcję tego, co powinieneś dostać, konsumując warzywa”.
Podczas gdy popijanie kawy brokułowej lub kalafiorowej może wydawać się niektórym konsumentom niszowe, Said stanowczo twierdzi, że jest inaczej.
„Naprawdę doszliśmy do punktu, w którym obecnie pobieramy część węglowodanów i cukrów z żywności i zastępujemy je [proszkami roślinnymi]” - powiedział.
„Rozmawiamy z wieloma firmami z branży spożywczej pod względem możliwości sprostania temu wyzwaniu. W przeszłości nigdy nie pomyślałbyś o zaaplikowaniu wywaru z warzyw do bochenka chleba, ale myślę, że to wkrótce stanie się rzeczywistością. Kawa to dopiero początek tego projektu związana z innymi warzywami, takimi jak np. marchew”.
Lauren Scott ze Stowarzyszenia Produce Marketing w Ameryce powiedziała, że sprzedaż owoców i warzyw na całym świecie była „jałowa” przez wiele lat.
„Dobrą wiadomością jest to, że większość ludzi wie, że świeże produkty są zdrowe, ale musimy zastanowić się nad tym i wypracować sposób na zwiększenie konsumpcji”.
John Said powiedział, że spodziewa się, że kawa z szpinaku i marchwi znajdzie się wkrótce na liście baristów.
Skomentuj