Kategorie:
Najnowsze badania wykazały, że codzienne spożywanie małej miski żurawiny może pomóc w zapobieganiu demencji. Naukowcy potwierdzili, że zdrowi seniorzy otrzymują dziennie równowartość 100 gramów owoców. Okazało się, że po 12 tygodniach pamięć ochotników, którzy jedli sproszkowaną wersję tego niesławnego gorzkiego owocu, poprawiła się.
Skany MRI wykazały, że ci, którzy jedli żurawinę, mieli lepszy przepływ krwi do ważnych części mózgu. Według badań przeprowadzonych przez University of East Anglia ludzie, którzy otrzymywali żurawinę, mieli również o 9% niższy poziom złego cholesterolu. Zespół napisał, że „może to częściowo przyczynić się do poprawy perfuzji mózgu i funkcji poznawczych.
„Zły” cholesterol LDL może twardnieć i tworzyć płytki w tętnicach, zmniejszając przepływ krwi do mózgu. Lekarze zalecają spożywanie żurawin surowych lub zmiksowanych, zamiast spożywania ich w soku żurawinowym, który często zawiera cukier. Ostry smak często może zniechęcić ludzi do jedzenia świeżych owoców, przy czym bardziej popularne są suszone wersje z wyższym poziomem cukru.
Połowa z 60 osób dorosłych biorących udział w badaniu, w wieku od 50 do 80 lat, przyjmowała liofilizowaną żurawinę w postaci proszku. Reszta otrzymała placebo. W artykule Frontiers in Nutrition przeanalizowano badania krwi i rezonans magnetyczny u mężczyzn i kobiet, u których nie zdiagnozowano demencji na początku i na końcu badania. Uczestnicy byli wykluczani, jeśli cierpieli na poważne choroby lub schorzenia, palili lub przyjmowali leki. Zostali podzieleni na grupę kontrolną, której podano placebo i drugą grupę, której podano 4,5 g liofilizowanego proszku żurawinowego.
Naukowcy starali się zrekrutować jak najwięcej mężów i żon, aby upewnić się, że diety grupy kontrolnej i grupy żurawinowej były takie same. Na początku i 12 tygodni później przeprowadzono badania krwi i testy poznawcze w celu sprawdzenia poziomu cholesterolu i funkcji mózgu. Główny autor badania, dr David Vozur, powiedział, że grupa żurawin „znacząco poprawia” pamięć.
Eksperci zauważyli również poprawę krążenia krwi w ważnych częściach mózgu, które wspierają percepcję wiedzy, powiedział. Poziomy LDL również spadły z 3,5 do 3,2 mmol/l w grupie żurawiny w porównaniu ze spadkiem z 3,4 do 3,3 mmol/l w grupie placebo.
Dr Vazur powiedział: „Grupa żurawin wykazała również znaczne obniżenie poziomu LDL lub „złego” cholesterolu, o którym wiadomo, że przyczynia się do miażdżycy – pogrubienia lub stwardnienia tętnic spowodowanych gromadzeniem się płytki nazębnej w wyściółce tętnicy. „To potwierdza pogląd, że żurawina może poprawić zdrowie naczyń i może częściowo przyczynić się do poprawy perfuzji mózgu i funkcji poznawczych”. Dodał: „Wykazanie ludziom, że suplementacja żurawiną może poprawić funkcje poznawcze, oraz zidentyfikowanie niektórych mechanizmów za to odpowiedzialnych, jest ważnym krokiem w tej dziedzinie badań”. „Wyniki tego badania są bardzo zachęcające, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że stosunkowo krótkie dwunastotygodniowe spożycie żurawiny mogło doprowadzić do znacznej poprawy pamięci i funkcji nerwowych” – dodał. „To kładzie ważny fundament pod przyszłe badania nad żurawiną i zdrowiem neurologicznym”. Badanie zostało sfinansowane przez Instytut Żurawiny.
Skomentuj