Jedzenie rzodkiewki jest korzystne dla zdrowia, ale może także zaszkodzić

Kategorie: 

Źródło: youtube.com

Rzodkiew ma cały szereg użytecznych właściwości, ale nie powinna być używana przez wszystkich. Eksperci żywieniowi mówią o wartości i szkodliwości rzodkiewki.

 

 

Według Medikforum, naukowcy twierdzą, że stosowanie rzodkwi pozwala zwiększyć poziom przydatnych i niezbędnych witamin w organizmie. Rzodkiew jest bardzo przydatna dla osób z takimi zaburzeniami jak niska hemoglobina (niedokrwistość), podwyższony poziom cukru we krwi, osłabienie i zmęczenie spowodowane niedoborem korzystnych pierwiastków śladowych w diecie. W walce z wiosenną awitaminozą rzodkiewka jest uważana za zasłużonego rekordzistę. Tylko 250 gramów tego warzywa dostarcza organizmowi dziennej normy kwasu askorbinowego.

 

Rzodkiew jest również przydatna do zwalczania obrzęków. Posiada działanie żółciopędne, stymuluje woreczek żółciowy i wątrobę. Ze względu na wysoką zawartość błonnika stosowanie rzodkwi poprawia procesy metaboliczne, aktywuje wydalanie nadmiaru cholesterolu, a zatem jest przydatne dla tych, którzy chcą schudnąć, walczyć z cukrzycą i dną.

 

Niewielu ludzi wie, że w rzodkwi jest dużo białka - więcej niż w innych warzywach. Korzystanie z niego jest bardzo przydatne dla tych, którzy chcą zmniejszyć ilość mięsa w diecie. Olejki eteryczne z rzodkiewki mają właściwości antyseptyczne, stymulują wydzielanie soku żołądkowego i poprawiają trawienie.

 

Jednak z powodu obecności oleju musztardowego rzodkiew może zaszkodzić ludziom, którzy mają problemy z trzustką, wątrobą i woreczkiem żółciowym. Ponadto osoby z problemami tarczycy powinny powstrzymać się od jedzenia rzodkiewki. Nadużywanie tych warzyw może wywoływać pojawianie się guzów. Rzodkiewka jest również zakazana dla osób cierpiących na wrzody.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)



Skomentuj