Jeden banan dziennie to gwarancja zdrowego serca

Kategorie: 

Źródło: tg

Banany zawierają witaminy A, B6, C i E. Banany są bardzo zdrowe, ale też pyszne. Po pierwsze, warto wiedzieć, że banany zawierają wiele ważnych składników odżywczych i należą do najpopularniejszych owoców na świecie.

 

 

Banany zawierają witaminy A, B6, C i E, a także minerały, takie jak potas, wapń, magnez, fosfor i selen. Potrzebujemy wapnia i magnezu, aby mieć zdrowe kości i nie cierpieć na bezsenność. Badania pokazują, że selen jest powiązany z zapobieganiem nowotworom i problemami z tarczycą. Potas jest niezbędny do funkcjonowania komórek ludzkich, roślinnych i zwierzęcych.

 

Być może najbardziej zainteresuje Cię informacja, że banany mają tylko około 100 kalorii, mają niską zawartość białka i nie zawierają tłuszczu. To właśnie oznacza dla twojego zdrowia jedzenie jednego banana dziennie.

 

Bogate w pektyny, mogą kontrolować poziom cukru we krwi po posiłku i zmniejszać głód. Ponadto indeks glikemiczny wynosi około 30 dla zielonych bananów i około 60 dla dojrzałych bananów, co oznacza, że nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Nie dotyczy to osób z cukrzycą, które nie powinny jeść bardzo dojrzałych bananów, a jeśli tak, należy ich monitorować.

 

Błonnik w bananach z pewnością poprawi trawienie.

 

Jak dotąd żadne badania nie potwierdziły, że banany wpływają na utratę wagi. Biorąc pod uwagę, że banany są niskokaloryczne i zapewniają uczucie sytości przez długi czas, łatwo założyć, że nie są one pożywieniem zapewniającym sytość.

 

W kilku badaniach błonnik, który również zawierają, został powiązany z utratą wagi. Banany, które jeszcze nie dojrzały, zawierają skrobię, która pomoże ci uniknąć głodu. Wiadomo, że banany zawierają potas, ale czy wiesz, że mogą wpływać na zdrowie serca? Ważne jest, aby wiedzieć, co mogą zrobić i że zjedzenie jednego banana dziennie ochroni twoje serce.

 

Większość ludzi nie dostarcza organizmowi wystarczającej ilości potasu, co może mieć bezpośredni wpływ na ciśnienie krwi i różne części układu sercowo-naczyniowego. Badania pokazują nawet, że dieta bogata w potas może obniżyć ryzyko chorób serca nawet o 27 procent.
 

Ocena: 

3
Średnio: 3 (1 vote)



Skomentuj