Jakie jest niebezpieczeństwo, wynikające ze spożywania czerwonego kawioru

Kategorie: 

Źródło: youtube.com

Jednym z popularnych produktów stołu noworocznego jest czerwony kawior. Czy jest to przystawka bezpieczna, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka? Eksperci opowiedzieli, w jakich przypadkach i dlaczego produkt może być szkodliwy dla zdrowia.

 

 

Zdaniem ekspertów niebezpieczeństwo kawioru wynika z dużej zawartości soli. Sto gramów produktu zawiera dziesięć gramów soli. WHO zaleca 4,5 g soli dziennie.

 

Zwiększona ilość soli źle wpływa na stan serca, naczyń krwionośnych i układu pokarmowego. Istnieją również dowody na to, że sól osłabia układ odpornościowy i wywołuje objawy alergiczne.

 

Szczególnie niebezpieczny jest czerwony kawior, który stracił termin ważności do spożycia. Niekorzystne reakcje chemiczne w produkcie oprócz powyższych konsekwencji mogą niekorzystnie wpływać na stan nerek i wątroby. Istnieje również zwiększone ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym, które może być śmiertelne.

 

Przed zakupem kawioru należy sprawdzić datę ważności i integralność opakowania, aby zmniejszyć zagrożenie dla zdrowia,. Ważne jest, aby zwracać uwagę na skład, aby produkt nie zawierał barwników i wzmacniaczy zapachu.

 

Dietetycy zalecają spożywanie niewielkich ilości czerwonego kawioru nie więcej niż dwa razy w tygodniu. Najlepiej kupić lekko solony produkt.

 

Jeśli spożywasz lekko solony kawior z umiarem, twój organizm na tym skorzysta. Według wcześniejszych badań delikatność zwiększa hemoglobinę, pozytywnie wpływa na stan skóry oraz zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj