Jaki jest pożytek z bakłażana i jak go jeść

Kategorie: 

Źródło: tg

„Warzywa długowieczności” - tak ludzie nazywają bakłażany na Wschodzie. Możesz z nimi zrobić wszystko. Można je smażyć, gotować, piec, dusić, marynować, grillować, a nawet jeść na surowo. Dzikie bakłażany zostały po raz pierwszy odkryte i uprawiane w krajach Bliskiego Wschodu, Azji Południowej i w Indiach.

 

 

Bakłażany są spożywane lekko niedojrzałe, ponieważ po całkowitym dojrzewaniu warzywo traci smak. Surowe owoce smakują gorzko. Przed gotowaniem zaleca się zanurzenie produktu w osolonej wodzie, ale wiele współczesnych odmian tego nie wymaga.

 

Jakie są korzyści związane ze spożywaniem bakłażana? Bakłażan ma niską kaloryczność i jest niezwykle zdrowy. Dla dobrego funkcjonowania układu sercowo - naczyniowego i zapobiegania miażdżycy zaleca się uzupełnienie diety bakłażanami.

 

Kolejnym dużym plusem jest to, że bakłażan ma dobry wpływ na trawienie i jest zalecany dla tych, którzy chcą trzymać linię. Warzywo może i powinno być stosowane w dietach terapeutycznych i przy odchudzaniu.

 

Jak zamrozić bakłażana? Aby zamrozić bakłażany, musisz je blanszować we wrzącej wodzie przez kilka minut, a następnie wytrzeć, włożyć do torby i wpakować do zamrażarki. Okres przechowywania bakłażana w zamrażarce wynosi maksymalnie trzy miesiące.

 

Jakie można przyrządzać dania z bakłażanów? Jak gotować bakłażana? Bakłażan jest najczęściej spożywany jako przekąska. Potrawy z bakłażanów są popularne w kuchni europejskiej, gruzińskiej, chińskiej i innych azjatyckich. Bardzo popularne są również różne przetwory z bakłażanów, produkowane na zimę. Można je marynować, robić z nich sałatki, a także adżikę, czyli bakłażanową pastę nazywaną przez niektórych bakłażanowym kawiorem.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)



Skomentuj