Kategorie:
Podczas gdy wszystkie warzywa, owoce i jagody są dobre w zapobieganiu chorobom serca, żurawina zawiera unikalne związki, które są niezbędne dla zdrowia serca. W prostym eksperymencie naukowcy wyraźnie wykazali, że nawet niewielka ilość jagód szybko poprawia funkcję naczyń i zapobiega wielu chorobom.
Eksperyment ze zdrowymi ochotnikami płci męskiej trwał tylko miesiąc. Uczestnicy byli zobowiązani do spożywania proszku żurawinowego odpowiadającego 100 gramom świeżych jagód każdego dnia. Grupa kontrolna przyjmowała placebo. Według strony internetowej King's College London obserwacje wykazały, że spożywanie żurawiny w ramach zdrowej diety może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób sercowo - naczyniowych poprzez poprawę funkcji naczyń krwionośnych.
Funkcję naczyń krwionośnych oceniano pod kątem rozszerzenia za pośrednictwem przepływu (FMD). Ten test mierzy stopień rozszerzenia naczyń krwionośnych wraz ze wzrostem przepływu krwi. Obserwacje wykazały, że już dwie godziny po zażyciu proszku wskaźniki FMD wyraźnie się poprawiły, a efekt utrzymywał się przez długi czas.
„Wyniki te pokazują zarówno natychmiastowe, jak i długoterminowe korzyści” – poinformowali autorzy.
Efekt przypisywany jest zwiększonemu poziomowi polifenoli i metabolitów we krwi uczestników. Wiele badań potwierdza, że polifenole znajdujące się w różnych jagodach są dobre dla zdrowia serca. Tymczasem żurawina zawiera również proantocyjanidyny, które stanowią większość (do 80%) bioflawonoidów spożywanych przez ludzi i mają unikalne właściwości w porównaniu z proantocyjanidynami z innych produktów.
Skomentuj