Kategorie:
Eksperci zalecają, aby nie myć kurczaka przed gotowaniem. Wynika to z faktu, że strumień wody może rozprzestrzeniać niebezpieczne bakterie zawarte w kurczaku.
„Nie myj surowego kurczaka. Podczas tej procedury soki z kurczaka mogą rozprzestrzeniać się w kuchni i zanieczyszczać inne produkty żywnościowe, naczynia i blaty” - pisze Centers for Disease Control and Prevention.
Eksperci zauważają, że surowy kurczak jest często zakażony bakteriami Campylobacter, a czasami Salmonella i Clostridium perfringens, co prowadzi do zatrucia pokarmowego. Zdaniem ekspertów co roku około miliona osób choruje z powodu spożycia zarażonego drobiu.
W celu ochrony zaleca się nie tylko zaprzestanie mycia kurczaka, ale także przestrzeganie innych procedur. W szczególności trzeba oprawiać kurczaka na osobnej desce do krojenia i trzymać tuszę w lodówce w jednorazowej torebce, aby nie miał kontaktu z innymi produktami. Po kontakcie z surowym kurczakiem należy umyć ręce wodą z mydłem przez 20 sekund. Konieczne jest również umycie deski do krojenia, naczyń i blatów wodą z mydłem.
Do takich wniosków doszli eksperci z Amerykańskich Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorób (Centers for Disease Control and Prevention).
Skomentuj