Dżem z mleczy - przygotowanie słodkiego syropu z mniszka lekarskiego

Kategorie: 

youtube.com

Dżem z mleczy, to nie tylko doskonały przysmak, ale również bardzo przydatny lek w zwalczaniu chorób wątroby, pęcherzyka żółciowego, dróg oddechowych, jak również specyfik do eliminacji problemów przy okazji funkcjonowania płuc (tj. astma, zapalenie oskrzeli) i narządów krwiotwórczych (tj. anemia). Dżem z mleczy ma właściwości przeciwutleniające, usuwa toksyny z organizmu i jest środkiem zapobiegawczym w walce z rakiem.

 



Kwiaty z mniszka lekarskiego do robienia dżemu powinny być zbierane z dala od drogi i od zakurzonych i zanieczyszczonych terenów. Lepiej, jeśli będzie to leśna polana, ogród lub park. Optymalny czas do zbierania mleczy to słoneczny poranek, kiedy kwitną kwiaty i nasycają się nektarem od słońca. Nie zrywamy pąków.



Zebrane kwiaty mleczy w domu na krótko rozsypać na tkaninie lub papier, aby wylazły z nich różne owady. Potem kwiatostany należy lekko przemyć wodą.Dżem z mleczy należy gotować w emaliowanych naczyniach lub ze stali nierdzewnej. Do przechowywania przygotować słoiki z pokrywkami. Wcześniej trzeba je wysterylizować.



Wyselekcjonować i oddzielić żółte kwiatostany od zielonych liści i łodyg przed gotowaniem dżemu z mleczy. Konfiturę robi się z kwiatów.



Dżem z mleczy - składniki:

 

  • 300 szt. kwiatów mniszka,
  • 1 kg cukru,
  • 400 ml wody,
  • pół cytryny


Przygotowanie:



Zagotować wodę, wsypać cukier i ugotować syrop. Proces musi potrwać do rozpuszczenia się cukru. Umyte kwiatostany mniszka umieścić w syropie, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Na koniec dodać sok z cytryny do syropu i gotować przez kolejne 3 minuty.



Potem ściągnąć syrop z ognia i pozostawić na jeden dzień. Następnie przecedzić i wycisnąć przez gazę.



Ponownie gotować syrop przez 20 minut. Uzyskujemy gotowy produkt, który ma być przejrzysty, o pięknym żółtym, klarownym kolorze i bardzo słodkim, wspaniałym smaku, przypominającym miód.



W celu trwałego przechowywania miksturę wlać do słoików i zagotować. Smacznego i na zdrowie!

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj