Kategorie:
Jak określić czas zbiorów dyni i jak przygotować się do jej przechowywania?
Owoce dyni zbiera się w połowie września. Na trzpieniu dojrzałej dyni wysycha korek, a skóra staje się twarda i tworzą się na niej charakterystyczne wzory. Dynie odcinamy ostrożnie z kawałkiem łodygi. Niedojrzałe i uszkodzone owoce należy szybko wykorzystać, gotując pyszne posiłki, robiąc przetwory lub zamrażając.
Zdrowe płody suszy się i ogrzewa na słońcu przez 8 - 10 dni. W deszczowe dni dynie trzymamy pod okapem. W tym czasie skóra twardnieje i owoce są mniej narażone na działanie patogenów.
Dynie doskonale przechowuje się przez dłuższy czas - od kilku miesięcy do jednego roku. Dużo zależy od odmiany, którą wybraliśmy. Niektóre nie tracą swoich właściwości do następnych zbiorów. Najlepiej utrzymanie jakości znoszą odmiany późnego dojrzewania. Potem dynie schną i pogarsza się ich smak oraz wartość odżywcza. Wszystkie odmiany wczesnego dojrzewania przechowują się gorzej.
Dynie najlepiej trzymać w wentylowanych pomieszczeniach bez dostępu do światła słonecznego. Optymalna temperatura wynosi 3 - 8°, ale owoce niektórych odmian powinny przetrwać nawet do ośmiu miesięcy w temperaturze pokojowej.
Skomentuj