Dobroczynne właściwości kawioru

Kategorie: 

Źródło: youtube.com

Kawior czerwony to pyszny, naturalny przysmak, który ma wiele dobroczynnych właściwości. Produkt zawiera pełną gamę witamin: B, A, D, C, E, a także szereg niezbędnych mikroelementów. Kawior idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, będzie dobrym dodatkiem do śniadania oraz może zostać włączony do specjalnej diety białkowej.

 

 

Przysmak dodawany jest do sałatek, stosowany jako dekoracja dań, nadzienia do naleśników. Ten pożywny pokarm polecany jest dla osób po operacji, w okresie rekonwalescencji po ciężkiej, przewlekłej chorobie.

 

Przysmak różni się od różnych ryb nie tylko smakiem, ale także rozmiarem, kolorem jaj i ceną.

 

Ikra z łososia to klasyczny produkt o bogatym pomarańczowym ziarnie około 5 mm. Posiada delikatną skorupkę, która pęka podczas mieszania, tworząc sok z kawioru. Pod względem wartości odżywczych ta kategoria produktów ustępuje tylko kawiorowi z łososia coho (kiżucz). Ze względu na doskonałe walory reprodukcyjne łosoś różowy jest dość plenny, dlatego to właśnie ten typ łososia dostarcza większość przysmaków na rynki europejskie i nie tylko.

 

Ziarna o regularnym kulistym kształcie, większe, dochodzące do 6 mm, mają jasny bursztynowy odcień i doskonale widoczną tłustą plamkę pozyskiwane są z kety. Spektakularny wygląd kawioru „królewskiej” ryby sprawia, że cieszy się on popularnością wśród wielbicieli niebanalnej dekoracji potraw.

 

Kawior z łososia czerwonego ma bogatą czerwoną barwę, a średnia wielkość jaj to 4 mm. Większość tych ryb występuje u wybrzeży Alaski i Kalifornii. Dodać należy do tego pstrąga, ale ta ryba ma najmniejszy rozmiar jajka, około 3 mm.

 

Kupując przysmak, ważne jest, aby zapoznać się z datą jego produkcji. Naturalny kawior wysokiej jakości powstaje w okresie tarła łososia, który rozpoczyna się w połowie maja i trwa do około grudnia.

 

Przy wyborze czerwonego kawioru należy wziąć pod uwagę następujące kryteria, tj. obecność oznaczenia GOST; temperatura przechowywania w sklepie powinna wahać się między -4 ° C, a -6 ° C; cyfry na puszce muszą być wypukłe; brak usterek, wgnieceń, śladów uszkodzeń opakowania; objętość płynu (im więcej, tym mniej całych jaj). Kupując ikrę w szklanym słoiku lub na wagę, możesz samodzielnie ocenić wygląd produktu. Jaja muszą być tego samego rozmiaru, tego samego koloru, nie mogą być uszkodzone ani sklejone.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj