Kategorie:
Co mówiły nam nasze matki i babcie, kiedy skarżyłyśmy się na ból gardła, albo na wzrost temperatury powyżej 37 stopni? Zgadza się, pij gorące mleko i dodaj do tego miód. Pomogło. To prawda, ale nie na długo. Potem na pewno się pogorszyło. Obecnie lekarze twierdzą, że w ten sposób możesz jeszcze bardziej zaszkodzić swojemu zdrowiu.
Oczywiście konieczne jest picie w dość dużych ilościach cieczy. Usuwają one toksyny z organizmu, które powstają podczas życia wirusów i bakterii. Napoje nie powinny być jednak bardzo gorące. Idealną opcją jest ciepły płyn lub temperatura pokojowa. Nadmiernie gorąca woda, herbata, czy mleko podrażniają błony śluzowe gardła i jamy ustnej, pogarszając stan pacjenta.
Eksperci nie zalecają dodawania miodu do gorącego mleka lub herbaty. Po pierwsze, napoje te prawie całkowicie niszczą korzystne właściwości tego leczniczego produktu. Po drugie, uważa się, że po podgrzaniu miód zaczyna wydzielać substancje rakotwórcze, które są niezwykle szkodliwe dla zdrowia.
Jeśli nadal decydujesz się spożywać mleko podczas choroby, wybierz napój o średniej zawartości tłuszczu. Zbyt tłuste mleko zapewnia niepotrzebne kalorie podczas choroby i tworzy doskonałe środowisko do żywienia bakterii, ale ich nie niszczy.
Komentarze
Skomentuj