Dietetycy odkryli, że kurze jajka chronią przed udarem

Kategorie: 

youtube.com

Zespół amerykańskich naukowców kierowany przez Ann Arbor z Instytutu EpidStat, odkrył nowe i przydatne właściwości jaj. Okazuje się, że wszystkie produkty jajeczne zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu.

 


Przeprowadzono wiele badań i analiz wpływu ww. produktów na ludzkie ciało, a szczególnie serce i układ krążenia. Eksperymenty wykazały, że spożycie samych jaj, lub potraw zawierających jaja, jest niezwykle przydatne dla organizmu.

Spożywając jedno jajko dziennie zmniejszamy ryzyko udaru o 12%. Wynika to z działania przeciwutleniaczy, zmniejszających obciążenie komórek i wykluczających stany zapalne. Ponadto, jajka minimalizują prawdopodobieństwo wystąpienia ostrej choroby wieńcowej od 3 do 10%.

Eksperci nie mogą jeszcze z całą pewnością powiedzieć dokładnie, że wszystko zostało wyjaśnione w tej kwestii. Jedna z wersji zakłada, że jaja mogą być bogate w białka, przydatne do normalizacji ciśnienia krwi i w efekcie przyczyniają się do profilaktyki udaru.

Specjaliści przypominają, że udar mózgu jest najczęstszą przyczyną zgonów na świecie - zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Według statystyk zawartych w naukowych publikacjach Journal of American College of Nutrition, jest on na piątym miejscu.

Ostatnio inna grupa naukowców odkryła, że u dzieci, które spróbowały jaj w wieku od czwartego do szóstego miesiąca życia, wystąpienie alergii było o 40% mniejsze, niż u ich rówieśników kosztujących tego produktu w późniejszym okresie rozwoju. Dlatego ważne jest, aby starać się chronić siebie i swoich bliskich. Spożywanie kurzych jajek jest smaczne, niedrogie i przydatne w terapii.


Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj