Dieta bogata w szpinak zapobiega rakowi okrężnicy

Kategorie: 

Źródło: youtube.com

Eksperymenty wykazały, że szpinak działa przeciwnowotworowo w jelitach, promuje bioróżnorodność mikroflory i normalizuje inne procesy. Dodanie produktu do diety jest konieczne zarówno dla osób z dziedziczną predyspozycją do raka jelit, jak i dla wszystkich innych.

 

 

Dziedziczny rak jelita grubego odpowiada za około 10 - 15% przypadków, przy czym zdecydowana większość jest spowodowana narażeniem na czynniki rakotwórcze poprzez dietę i środowisko. Naukowcy wiedzieli z wcześniejszych badań, że spożywanie zielonych warzyw i błonnika zmniejsza ryzyko raka okrężnicy o około połowę.

 

Najnowsza praca autorów z University of Texas badała związek między spożyciem szpinaku, zdrowiem jelit i aktywnością genów w tym narządzie.

 

W eksperymentach na szczurzych modelach z genetyczną predyspozycją do polipowatości adenomotorycznej (czynnik zwiększonego ryzyka raka okrężnicy) naukowcy odkryli, że suplementacja szpinakiem w diecie zapewnia działanie przeciwnowotworowe w okrężnicy i jelicie cienkim, promuje bioróżnorodność mikroflory i zmienia aktywność genów, aby zapobiegać rakowi.

 

Ponadto naukowcy zauważyli, że zwierzęta powróciły do normalnego poziomu kwasów tłuszczowych regulujących stan zapalny. Eksperyment dotyczący zmiany diety trwał dwadzieścia sześć tygodni.

 

„Wierzymy, że spożywanie szpinaku może również chronić ludzi bez predyspozycji genetycznych” – powiedział autor Roderick Dashwood. „Nie musisz czekać na pojawienie się polipów, aby rozpocząć działania zapobiegawcze”.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj